Замок «Радомисль» святкує другу річницю » Новини Житомира
 
 


Замок «Радомисль» святкує другу річницю

Автор: admin від 30-09-2013, 20:58, переглядів: 2 472

Замок «Радомисль» святкує другу річницю

У місті Радомишль є унікальна історична та культурна споруда не лише для Житомирщини та України, й загалом для світу. Це замок-музей «Радомисль». Вперше свої гостинні двері в замку для відвідувачів були відкриті 30 вересня 2011 року, цього річ же відзначає свою другу річницю.
За два роки своєї діяльності після свого відродження замок прийняв понад 45 тисяч туристів, кожен тридцятий з яких є іноземцем. До замку-музею приїжджали туристи з Америки, Австралії, Канади, Англії, Франції, Марокко, Швейцарії, Чехії, Польщі, Росії. В історично-культурному центрі «Радомисль» представлена єдина у світі експозиція української домашньої ікони «Душа України», яка налічує понад 5,5 тисяч образів.
На другий день народження «Радомислю» привітати засновницю музею у замку Ольгу Богомолець завітали народний депутат України Олександра Кужель, народний депутат України Леся Оробець, народний депутат України Тетяна Слюз, представник посольства Королівства Бельгії в Україні Жан Белануа, голова Радомишльської районної ради Василь Тужик, академік Дмитро Степовик та багато інших гостей. На святі свій талант дарувала солістка національної філармонії України Інна Порошина.
До другої річниці замку приурочили відкриття каплички Богородиці з веселкою, яку розмістили в 35-метровій вежі. Таким чином ця каплиця стала найвищою в Україні, в ній же знаходиться унікальна ікона Богородиці-Оранти з веселкою. Капличка є позаконфесійною, кожен охочий може доторкнутися до святині, побути наодинці у гармонії з собою та власними думками та на якийсь час відмежуватись від усього земного...
В Україні з давніх-давен існував культ Діви Марії, яка є заступницею та покровителькою людей перед Богом, берегинею людського роду. Серед домашніх ікон українців дуже багато зображень Богородиці в різних образах. Унікальною є ікона Богородиці з веселкою, адже не так часто можна зустріти саме такі образи. В іконописі християнства веселка має своє окреме значення. Загалом у музеї представлено понад 700 образів з Богородицею.
Так веселка символізує своєрідний місток між Богом та людьми, стежину людських душ до прощення. У християнстві дуже важливі та символічні три основні кольори, котрі є у веселки: червоний, зелений та синій. Червоний колір – колір вогню та пожежі, синій – всесвітнього потопу, а зелений – символ нової землі. Також вважається, що сім кольорів веселки – це сім дарів Святого Духа. Глибокий символізм закладено й у число сім, які відображають таємницю небесного та земного буття: шість днів творіння і сьомий – день спокою Господнього.
Слов’яни вважали, що веселка це магічна стежка, по якій янголи можуть спускатися з небес на землю. Саме це відображення людських вірувань можна побачити на іконі Богородиці з веселкою у каплиці «Радомисля». На Дівою Марією на веселці зображено багато маленьки янголят, котрі летять на землю, до людей. Також веселка – це символ безкінечної любові Богородиці до всього людства, всепрощення та милосердя.
Замок-музей «Радомисль» - є одним із найбільших історично-культурних проектів України, відтворених за часи незалежності. Вже з перших днів своєї роботи «Радомисль» став учасником проекту Ради Європи «Віа Регія – культурний шлях Ради Європи». Адже він сьогодні є культурною візитівкою України, носителем її унікальних історичних духовних цінностей. Під час відзначенні другої річниця з дня створення музею було презентовано альбом «Замок-музей Радомисль на Шляху Королів Via Regia» авторства Ольги Богомолець. Видання знайомить читачів з історією створення музею, починаючи від його існування як папірні, потім млина і нарешті відродженого замку. На яскравих сторінках альбому з оригінальними фотоілюстраціями можна пройти всіма залами музею, зазирнути на колекцію української домашньої ікони, переглянути експозицію старожитностей українського народу та загорітися невимовним бажанням відвідати цей чарівний замок.
Сьогодні в «Радомислі» проводиться безліч екскурсій, весіль, тренінгів, корпоративів, фестивалів. Ольга Богомолець анонсувала, що з весни планується відкриття фестивалю імені Фрідеріка Шопена, який обіцяють організувати прямісінько під відкритим небом у парку при замку.
Для тих, хто жодного разу не бував у «Радомислі» нагадаємо, що це незвичайний у наш час острівок Середньовіччя з широкою українською душею. У замку-музеї «Раломисль» представлені унікальні колекції українських домашніх ікон «Душа України». Це домашні іконостаси на полотні, народні образи, написані на різних матеріалах (дерево, каміння, скло), в різних регіонах України, подорожні та обрядові ікони. Навколо замку вишуканий зелений парк з єдиним на Житомирщині ірисарієм, кам’яними скульптурами та колекцією човнів-довбанок. У замку тепер часто знімають кінострічки, серіали, кліпи, в котрих прагнуть відродити дух Середньовічної епохи. Наразі там знімають серіал про лицарів.
З перших кроків по територію замку відчуваєш, що перенісся у часі у Середньовіччя. Це місце наповнене своєю особливою магією, яка приносить спокій та мир до людських душ та сердець. Замок-музей має ще й багато власних легенд та історій, більшість експонатів музею мають чарівні впливи на людей. Так найдавніша кам’яна ікона Миколаю Чудотворцю, представлена у музеї, володіє силою здійснення бажань: кожен відвідувач «Радомислю» торкається тисячолітнього каменю рукою і просить святого допомогти у здійсненні найсокровеннішого… З вежі замку видно острів у формі серця, поглянувши на який можна загадати бажання з амурної сфери, вдарити у дзвін і чекати на швидке здійснення бажаного.
«Радомисль» гостинно продемонструє свою гордість – концертну залу з чистою акустикою, в котрій із задоволенням виступить будь-який музикант. Побувавши у замку, неможливо оминути й трапезної, звідки вас манитимуть аромати справжньої української кухні. Адже страви тут готують виключно у печі.
Замок-музей «Радомисль» - це приклад відродження та збереження культурної та історичної спадщини українського народу, як його духовного національного скарбу.
Замок «Радомисль» святкує другу річницю

Категорія: Новини / Новини Житомирщини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: