Житомирська область є прикладом міжнаціональної злагоди та порозуміння » Новини Житомира
 
 


Житомирська область є прикладом міжнаціональної злагоди та порозуміння

Автор: news_maker від 8-11-2013, 10:25, переглядів: 1 730

Житомирська область є прикладом міжнаціональної злагоди та порозуміння

7 листопада у Житомирській обласній державній адміністрації відбулася зустріч заступника голови Житомирської обласної державної адміністрації Ярослава Долгих із представниками національно-культурних товариств області.
У заході взяли участь начальник відділу розвитку підприємництва департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва облдержадміністрації Валентин Березенський, заступник начальника управління культури облдержадміністрації Світлана Дзядевич, заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Ольга Липовецька, заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськість – начальник управління комунікацій з громадськістю Світлана Сластухіна та представники національно-культурних товариств.
Сьогодні на Житомирщині проживають представники понад ста національностей, а це вимагає від керівництва області звертати особливу увагу на те, аби реалізація державної політики, спрямованої на забезпечення рівних прав усім громадянам України, незалежно від їхнього походження та національної самоідентифікації, відповідала потребам й очікуванням людей та здійснювалася в рамках чинного законодавства і норм міжнародного права.
У цьому контексті Президент України Віктор Янукович виступає за побудову й утвердження в нашій державі толерантного суспільства, чому сприяє зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, а також задоволення культурних і освітніх потреб національних меншин. Успішність реалізації цього завдання в регіонах залежить безпосередньо від дій керівників областей.
Відкриваючи захід, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих звернув увагу на те, що обласне керівництво докладає всіх зусиль для того, аби забезпечити необхідні умови для збереження та примноження національними меншинами своєї культури, релігії, мови та традицій. Ярослав Дмитрович закликав представників різних етнічних спільнот до діалогу та наголосив на тому, що влада вітає всі їхні ініціативи і готова допомогти втілити їх в життя.
Голова Житомирської обласної спілки поляків Вікторія Лясковська-Щур подякувала керівництву області за розуміння і підтримку. Вона, зокрема відзначила, що толерантне співіснування різних національностей в нашому регіоні сприяє не лише культурним обмінам, а й дозволяє налагодити тісну співпрацю між підприємствами та залучити інвестиції в економіку області.
У свою чергу керівник Житомирської міської спілки чехів Емілія Снідевич розповіла про те, що вже протягом багатьох десятиліть представникам чеської громади нашої області вдається зберегти свою самобутність та національну культуру. Вона зазначила, що під час поїздок творчого колективу спілки до Чехії діячі культури та представники влади цієї держави неодноразово висловлювали своє захоплення його виступами. Це пов’язано, в першу чергу із тим, що фольклор стає більш адаптованим до умов сучасного світу, а прагнення відстояти своє місце в полікультурній державі дозволяє житомирським чехам залишатися консервативними і відданими традиціям свого народу.
Від імені представників єврейської культури на зустрічі виступив Михайло Гурвіц, який звернув увагу присутніх на те, що проблема побудови толерантного суспільства, в якому кожна людина, незалежно від свого етнічного походження, буде почувати себе повноцінною особистістю, є актуальною наразі для всієї Європи. Україна у цьому контексті має ряд досягнень, але влада й громадськість повинні постійно між собою співпрацювати з метою уникнення конфліктів на національному ґрунті.
Голова Житомирської обласної громадської організації «Руська співдружність» Євген Тіміряєв зазначив, що головна ціль діяльності організації полягає у проведенні культурних заходів, які об’єднують російськомовних громадян нашої області та дозволяють етнічним росіянам підтримувати зв’язки зі своєю історичною Батьківщиною. Він розповів про те, що багато урочистостей та конкурсів вдається проводити завдяки членським внескам членів структури та благодійній допомозі небайдужих людей. Євген Романович запросив усіх присутніх на урочисте відкриття меморіальної дошки російському поету Саші Чорному, яке відбудеться 21 листопада.
Доповнюючи все сказане своїми колегами, голова Житомирської обласної організації всеукраїнського товариства «Лемківщина» Ярослав Теплий звернув увагу на те, що важливо пам’ятати і про культурне різноманіття самої української нації, яка утворена багатьма спільнотами, що в силу різних обставин сформували свій діалект, регіональну культуру та своєрідну самоідентифікацію, а це дозволяє їм відчути власну неповторність.
Підсумовуючи результати обговорення, заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю – начальник управління комунікацій з громадськістю Світлана Сластухіна відзначила, що завдяки налагодженню конструктивного діалогу владних структур з громадськими організаціями національних меншин, наполегливому впровадженню політики відкритості та співпраці створено надійне підґрунтя для стабільності, міжнаціонального миру та злагоди в багатонаціональній Житомирщині. Вона також зауважила, що всі національні спільноти є важливим елементом громадянського суспільства нашої держави і саме від них багато в чому залежить його цілісність.
Висловлюючи слова вдячності усім учасникам цієї зустрічі, Ярослав Долгих зазначив: «Головний обов’язок керівництва нашої області полягає в тому, аби гарантувати рівні права усім громадянам, незалежно від їх національного походження». Заступник голови облдержадміністрації висловив сподівання на те, що найближчим часом на Житомирщині вдасться прийняти та затвердити програму підтримки національних товариств області.

Прес-служба облдержадміністрації

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: