Відзнаки та премії отримали переможці конкурсу з присудження Обласної краєзнавчої премії 2013 року » Новини Житомира
 
 


Відзнаки та премії отримали переможці конкурсу з присудження Обласної краєзнавчої премії 2013 року

Автор: news_maker від 27-12-2013, 13:46, переглядів: 1 596

Відзнаки та премії отримали переможці конкурсу з присудження Обласної краєзнавчої премії 2013 року

Житомирська обласна рада 6 скликання у 2012 році започаткувала обласну краєзнавчу премію, яка щороку на конкурсній основі присуджується дослідникам рідного краю за кращі наукові, науково-популяризаторські відкриття з історії, культури та природи Житомирщини, а також працівникам музейних установ, архівів за значний внесок у розвиток музейної справи. Того ж року відбувся перший, початковий, конкурс, проведення якого довело потребу вдосконалити положення про премію.
Так, на розгляд комісії з присудження щорічної обласної краєзнавчої премії у минулому році було представлено 17 робіт. Їх надали учні, студенти, вчителі, викладачі загальноосвітніх шкіл, вищих навчальних закладів з багатьох куточків області, а також відомі краєзнавці Житомирщини.
У 2013 році обласна рада ухвалила зміни до положення про краєзнавчу премію, відповідно до яких вона присуджується у 2 категоріях: досвідчені краєзнавці, музейні установи та працівники; учні загальноосвітніх шкіл, студенти вищих навчальних закладів. Особливістю цьогорічного конкурсу стало значне збільшення кількості поданих робіт – 39. До того ж, конкурсна комісія відзначила ретельне виконання досліджень, різноманітність тематики та жанрів робіт. Розширилася й географія учасників конкурсу, серед яких – представники майже всіх районів Житомирщини. На цьому акцентував увагу голова обласної ради, голова конкурсної комісії Йосип Запаловський на зустрічі з нагоди вручення нагород лауреатам краєзнавчої премії 27 грудня. Переможці конкурсу, наукові керівники, члени конкурсної комісії, представники ЗМІ зібралися у прес-центрі обласної ради.
«Усі ми свідомі того, що наша Житомирська область має вигідне географічне розташування, безліч історико-культурних пам’яток, неповторні краєвиди, корисні копалини, безцінні рекреаційні ресурси. Але разом із тим, краєзнавство Житомирщини завжди залишає місце для нового погляду на місця, споруди, теми, історії та події, які відбувалися у різні часи у різних куточках області», – сказав у вступному слові Йосип Запаловський та повідомив: «Конкурсна комісія визначила переможців у двох категоріях, які сьогодні отримують грошові премії, посвідчення „Лауреат Житомирської обласної краєзнавчої премії” та подяки голови обласної ради».
Імена переможців оголосив та прокоментував теми і виконання дослідницьких робіт голова ради Житомирської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Георгій Мокрицький. Отож, у першій категорії обласну краєзнавчу премію присуджено:
Костриці Миколі Юхимовичу, почесному голові Житомирської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Почесному краєзнавцю України, доктору географічних наук, професору, за такі роботи: «Співець морської романтики. Джозеф Конрад», «Солов’їна полісянка. Зоя Гайдай», «Я в серці маю те, що не вмирає. Леся Українка», «Храм святого Василія в Овручі». Він є володарем першої премії.
Другу премію отримав Шилюк Дмитро Михайлович, вчитель історії Житомирської міської гуманітарної гімназії №23, за роботу «Маловідомі сторінки з історії Житомирщини».
Третю премію комісія присудила Вітренку Валентину Володимировичу, члену Житомирської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, за роботу «Література волинських німців».
У другій категорії першу премію отримав Віктор Мозговий, студент Житомирського коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка, за підготовку і виконання документального фільму «Василь Фещенко. Людина – дитина світу».
Другу премію має Катерина Андрійчук, учениця 10 класу Денишівської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені В. Г. Бондарчука, з роботою «Дивосвіт Олексія Макаренка».
Третю премію отримали учні 10 класу Житомирського міського ліцею при Житомирському державному технологічному університеті Анна Кодратова та Владислав Словінський за роботу «Невідомі імена історії Житомирщини».
Крім того, конкурсна комісія з присудження премії прийняла рішення відзначити нагородами обласної ради ще дві дослідницькі роботи: Марини Васютіної, студентки Житомирського агротехнічного коледжу («Таємниці житомирських підземель») та Ігоря Халімовського, студента Житомирської філії Київського інституту бізнесу та технологій («Меценатство і спадщина родини Терещенків»).
Участь у церемонії нагородження брали депутати обласної ради Юрій Градовський – начальник управління культури облдержадміністрації, Олександр Пастовенський – начальник управління освіти і науки облдержадміністрації та генеральний директор Житомирської обласної державної телерадіокомпанії Василь Головецький.
Прес-служба обласної ради
Відзнаки та премії отримали переможці конкурсу з присудження Обласної краєзнавчої премії 2013 року
Відзнаки та премії отримали переможці конкурсу з присудження Обласної краєзнавчої премії 2013 року
Відзнаки та премії отримали переможці конкурсу з присудження Обласної краєзнавчої премії 2013 року
Відзнаки та премії отримали переможці конкурсу з присудження Обласної краєзнавчої премії 2013 року

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: