У Житомирі вийшла друком перша в Україні Енциклопедія прав людини » Новини Житомира
 
 


У Житомирі вийшла друком перша в Україні Енциклопедія прав людини

Автор: news_maker від 14-11-2014, 21:46, переглядів: 1 204

У Житомирі вийшла друком перша в Україні Енциклопедія прав людини

Це колективна робота, яку розробляли 27 науковців майже з усіх областей України. Загальну редакцію посібника зробила доктор педагогічних наук, професор, проректор житомирського держуніверситету ім. І.Франка Наталія Сейко. Енциклопедія була підготовлена в рамках загальноєвропейської кампанії "Рух проти ненависті" ("No Hate Speech Movement").

"В нашій державі не існує єдиної методології викладання прав людини, – коментує національний координатор кампанії Надій Павлик. – Тому ми розробили загальні норми, за якими дитині варто пояснювати, що таке права людини і як різні агресивні прояви, які принижують ці права, можуть відбитися на житті людини. В тому числі, і агресивні прояви ненависті в Інтернеті".

"Сьогодні межі між реальним і віртуальним світом для молоді і дітей змиті. Ми мусимо навчити дітей мислити критично, тобто не сприймати на віру все, що поширюється в інтернеті. 70 відсотків такого інтернет-контенту поширюється дітьми саме тому, що вони несвідомо до нього ставляться. Їм здається, що це просто весела картинка, хороший слоган, тобто сама компанія, основне її завдання: це бути відповідальними кожному з нас щодо формування кліше і так далі".

На презентацію енциклопедії запросили соціальних педагогів житомирських шкіл, аби розповісти про посібник та загалом про кампанію "Рух проти ненависті". Житомирська школа № 16 вже долучилася до цього руху, і її завуч Алла Виговська із задоволенням поділилася досвідом роботи: "Ми це провели в три етапи: перший етап, звичайно, дітям треба було зрозуміти, що це таке – "Рух проти ненависті".

Для цього ми запросили до нас у школу національного координатора кампанії, пані Надію, яка погодилася і провела це у вигляді інтерактиву з лідерами учнівського самоврядування. Зрозумівши поняття, які існують в даному русі, ми власноруч виготовили серця. І третій етап: ми зробили флешмоб, і якби діти пішли з позитивними враженнями, саме головне – з розумінням поняття, і я сподіваюся, що ненависті в нашому житті не буде". Разом із презентацією енциклопедії в рамках європейської кампанії була представлена й виставка житомирського фотографа, на світлинах якого – обличчя студентів житомирського держуніверситету ім. І.Франка, учасників театру "Життя".

Кожен фотознімок передавав якусь емоцію – гнів, розчарування, радість, задоволення. В такий спосіб активісти українського "Руху проти ненависті" намагаються показати наочно реакцію людини на різні зовнішні подразники, як позитивні так і негативні. "В інтернеті діти не читають, а дивляться, Це реальні результати дослідження Ради Європи. Тому ми зрозуміли, що для того, щоб привернути увагу нашої основної категорії – дітей і молоді, це повинно бути яскраво, але коротко і наочно. На фото студенти напівоголені – ми хотіли показати цим, що насправді людина беззахисна перед анонімними користувачами інтернету, що ти ніколи не знаєш, який лист тобі прийде на пошту."

Всі напрацювання України в рамках "Руху проти ненависті" будуть передані до Ради Європи для поширення в інших країнах – учасницях кампанії. А їх на сьогодні – вже 47.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: