Студенти ЖДУ із науковцями Інституту археології НАН України знайшли нові цікаві артефакти » Новини Житомира
 
 


Студенти ЖДУ із науковцями Інституту археології НАН України знайшли нові цікаві артефакти

Автор: news_maker від 30-07-2015, 17:46, переглядів: 1 698

Студенти ЖДУ із науковцями Інституту археології НАН України знайшли нові цікаві артефакти

Вже багато років одним з місць літньої археологічної практики студентів історичного факультету ЖДУ імені І. Франка є давньоруське городище в Коростені. Там студенти працюють разом та під керівництвом науковців Інституту археології НАН України.

Цьогоріч, крім розкопок, студенти були задіяні ще й в дослідженні палеоботанічних матеріалів з городища: культур, які вирощували древляни, пише прес-служба університету імені Франка.

А журналісти KorostenTV побували на розкопках на Червоній гірці і на власні очі побачили їх результати. Керівник археологічної практики, директор Археологічного музею ЖДУ імені Івана Франка Марина Хададова розповіла, що місце для науковців дуже цікаве:

"Це городище ІХ століття, яке побудоване за правилами фортифікації, які існували за часів Київської Русі і далі ці традиції продовжувались ще і в Козацькі часи, коли козаки будували свої фортеці, вони використовували дані елементи фортифікації. Власне кажучи, для того часу це була, мазут, неприступна фортеця".

Городище нелегко розстається зі схованими в ньому скарбами, але науковці та студенти наполегливо йдуть до мети:

"Ми застосували технологію пересіву ґрунту. Не накопуючи нового ґрунту, взяли ті старі розкопи, які відносилися до 2003-2204 року, і дівчата з хлопцями пересіювали ці розкопи, і вони дали цікаві досить знахідки".

Розкопки на Червоній гірці проводяться вже багато років, і щороку археологи пересвідчуються, що земля зберігає тут чимало таємниць, а, значить, ще багато цікавих знахідок:

"Велика кількість зерна: проса, пшениці різних сортів. Велика кількість маленьких фрагментів, які за рахунок того, що ґрунт складний, їх неможливо виявити ні металодетекторами, ні лопатою, тому ми в цьому році повільно, можна сказати, як в фільмах показують: щіточкою, кісточкою і ситом просіювали ґрунт і за рахунок цього кількість знахідок збільшилась в рази", – розповів керівник Житомирської археологічної експедиції Андрій Петраускас.

За інформацією журналістів коростенського телебачення, всі знахідки досліджуватимуться в Інституті археології НАН України, а потім їх передадуть до Коростенського краєзнавчого музею.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: