На Житомирщині планують долучитися до проекту електронної системи державних закупівель » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині планують долучитися до проекту електронної системи державних закупівель

Автор: news_maker від 20-08-2015, 17:15, переглядів: 1 218

На Житомирщині планують долучитися до проекту електронної системи державних закупівель

Презентація відповідних електронних сервісів відбулась в Житомирській облдержадміністрації. З координаторами проекту та менеджерами електронних комерційних майданчиків зустрілись представники влади, керівники управлінь виконавчих органів, підприємств та установ, зацікавлених у впровадженні новацій

Основна мета системи – забезпечення прозорості процесу державних закупівель та боротьба з корупцією. Електронна система спрощує доступ малого і середнього бізнесу до державних торгів, дозволяє економніше витрачати бюджетні кошти та забезпечує громадський контроль в режимі онлайн за процесом торгів.

"Прекрасно розуміємо, що сьогодні це є необхідністю, вимогою часу, для того, щоб знівелювати бюрократичну складову, можливість корупційних діянь", – зазначив голова Житомирської ОДА Сергій Машковський і висловив надію, що робоча зустріч стане першим кроком у запровадженні системи електронних державних закупівель на Житомирщині, передусім, в обласній державній адміністрації.

Електронну систему державних закупівель "Prozorro" презентував начальник сектору автоматизації департаменту регулювання державних закупівель Мінекономрозвитку України Юрій Бугай. За його словами, обсяг ринку державних закупівель (за даними минулого року) складає близько 250 млрд. грн., щороку укладається півтора мільйона угод. Проведення процедур у паперовій формі та складнощі контролю у цій сфері, фактично, створюють передумови для корупції. Реформа, яку сьогодні пропонує Мінекономіки, впроваджуючи поняття "публічних закупівель", це, передусім, зміна мислення, – наголошує Юрій Бугай:

"Якщо говоримо, наприклад, про закупівлі для дитячих садочків. Сьогодні система влаштована так, що ми вважаємо, що чиновник зможе проконтролювати ефективність закупівлі краще, ніж батьки. Це тому, що всі інструменти контролю належать державі. В той же час в батьків, для дітей яких здійснюються ці закупівлі, – інструментів недостатньо. Тому ми намагаємося змінити загалом погляд на логіку закупівлі. Зокрема, громадянське суспільство має отримати максимальний доступ до інформації про закупівлі".

Сьогодні партнерами електронної системи державних закупівель "РroZorro" є 6 комерційних майданчиків, які безпосередньо забезпечують коннект між замовниками та постачальниками та проведення електронних аукціонів. Досвід їх роботи дає підстави говорити про такі позитивні моменти, як економію ресурсів до 10%, часу до 60 %, та стовідсотковий контроль і прозорість проведення торгівельних операцій.

Вже з початком нової парламентської сесії буде розглянуто відповідний законопроект, щодо проведення державних закупівель в електронному вигляді. А з 2016 року ця система має стати обов’язковою. Сьогодні ж приєднання до неї відбувається в межах пілотного проекту.

На Житомирщині планують долучитися до проекту електронної системи державних закупівель

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: