Вулиця Дмитра Донцова (Адмірала Щастного) » Новини Житомира
 
 


Вулиця Дмитра Донцова (Адмірала Щастного)

Автор: news_maker від 26-01-2016, 21:01, переглядів: 4 051

Вулиця Дмитра Донцова (Адмірала Щастного)

Нова вулиця в центрі міста. Складається із частин колишніх вулиць Лазо і Театральної та нової прорізаної між ними ділянки (1979 р.). З'єднує вул. Черняховського і Пушкінську. Довжина - 450 м.

Назва першої частини вулиці (колишня вул. Лазо) відома з 1781 року як вулиця Тісна. У ХІХ ст. - Малочуднівська вулиця. Ця назва пояснюється тим, що у ці часи вулиця виходила на Велику Чуднівську (тепер Черняховського) і була стосовно останньої - другорядною.

Назва другої частини вулиці (колишній кінець вул. Театральної) у 1781 р. - Глиняна вулиця. Та частина вул. Адмірала Щастного, в якій знаходився будинок його родини (сучасний №20), у другій пол. ХХ ст. мала назву провулок Щастного.

У 1919 р. була здійснена спроба перейменувати вулицю на честь Куліша, але назва не закріпилася.

За радянських часів перейменована на честь більшовика Сергія Лазо. Назва була абстрактним топонімом, оскільки С. Лазо ніяким чином не пов'язаний з Житомиром.

У 1992 р. дістала назву на честь уродженця Житомира адмірала Балтійського флоту Олексія Щастного, який у 1918 р. врятував від льодового полону більше 300 кораблів Російського флоту, але згодом став першою жертвою Червоного терору. О. М. Щастний народився і жив на цій вулиці.

З 1974 р. на вулиці здійснюється тролейбусний рух (маршрут №5), з 1979 р. маршрути №5А, 9, 15А. З 2018 року - Н5.

Розпорядженням губернатора Сергія Машковського від 20 травня 2016 року «Про перейменування топонімічних об’єктів та демонтаж пам’ятників та пам’ятних знаків у Житомирській області» (згідно із Законом «Про декомунізацію») вулиця Адмірала Щастного в Житомирі перейменована на вулицю Дмитра Донцова.

Відтепер вулиця названа на честь видатного українського державного та політичного діяча, публіциста, філософа, ідеолога українського націоналізму Дмитра Донцова.

Вулиця Дмитра Донцова (Адмірала Щастного)

Категорія: Вулиці Житомира

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: