Житомирянам необхідно визначитися з формою управління будинком » Новини Житомира
 
 


Житомирянам необхідно визначитися з формою управління будинком

Автор: news_maker від 27-01-2016, 20:44, переглядів: 1 710

Житомирянам необхідно визначитися з формою управління будинком

Про переваги ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку) та майбутній розвиток житлового господарства йшлося 26 січня на інформаційному семінарі для старших багатоквартирних будинків. Міська рада організувала семінар з роз'яснювальною метою, аби ознайомити житомирян з програмою створення ОСББ та допомогти мешканцям багатоквартирних будинків зорганізуватися та вирішити болючі питання, пов’язані з проблемами утримання будинків та прилеглої території.

Нагадаємо, що на виконання Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”, який прийнято 14.05.2015, мешканці Житомира мають терміново визначитись, хто буде управляти їхніми будинками. З 1 липня всі будинки будуть зняті з балансів ВЖРЕПів. До 1 липня 2016 року мешканці можуть самостійно визначитися з формою управління будинком:
- створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ);
- прийняти рішення щодо управління багатоквартирним будинком зборами співвласників, обрати собі іншу утримуючу організацію;
- обрати управителя.

Радник міського голови з питань ЖКГ Юрій Мойсеєв наголошує: "Якщо мешканці самостійно не визначаться з формою управління, то на виконання Закону управління будинком буде здійснюватися Управителем, який призначається на конкурсній основі виконавчим органом місцевої ради. Компанії і ЖЕКи, які готові обслуговувати будинки, можуть брати участь у конкурсі".

На семінарі також виступили начальник управління муніципального розвитку міської ради Артем Ражев, начальник управління житлового господарства Сергій Кондратюк, Голова Асоціації ОСББ "Жито-Мир» Ігор Скоропад, які ознайомили присутніх із новими нормами законодавства.
На зустрічі йшлося про переваги ОСББ, серед яких:
Можливість кожного мешканця безпосередньо взяти участь в управлінні і утриманні будинку (обрання до органів управління, голосування на загальних зборах тощо).
Контроль витрат коштів та вплив виконання ремонтних робіт, які будуть виконуватись у будинку (ОСББ самостійно обирає ті організації, які будуть надавати послуги).
Відсутність податку на додану вартість (20%), оскільки ОСББ має статус неприбуткової організації.
Надходження додаткових коштів від здачі в оренду об’єктів, що перебувають у спільній власності.
Самостійне визначати кошторису утримання будинку, встановлювати розміри внесків на утримання будинку та прибудинкової території шляхом прийняття рішень на загальних зборах.
ОСББ має право отримати у довгострокове користування або у власність прибудинкову територію.
Більш прийнятні тарифи, ніж в ЖЕКу.
Державна програма підтримки енергоефективних заходів для будинків ОСББ, яка передбачає відшкодування 40% від вартості матеріалів та обладнання, відсотки по кредитах компенсовує міський бюджет.
Під час семінару власним досвідом керування об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку поділилися голова ОСББ «Старий Бульвар 2/26» Борис Скрипник, який розповів, як на практиці вирішуються проблеми мешканців, укладають договори, як оцінюється їх робота та умови раціонального використання коштів, які накопичуються на спецрахунку ОСББ.

За словами начальника управління житлового господарства Сергія Кондратюка, у Житомирі на обслуговуванні є 1347 будинків комунальної власності, 120 будинків ЖБК, 71 будинок ОСББ. Будинки комунальної власності обслуговують 8 комунальних ЖЕКів, 4 приватні компанії. Тож організатори семінару наголошують, що, зважаючи на реформи, які проходять у галузі комунального та житлового господарств, саме ОСББ є ефективним шляхом покращення умов проживання мешканців багатоквартирних будинків у місті.

За роз’ясненнями та додатковою інформацією щодо створення ОСББ звертайтеся до управління муніципального розвитку Житомирської міської ради: каб.264, тел.48-12-00.

Житомирянам необхідно визначитися з формою управління будинком
Житомирянам необхідно визначитися з формою управління будинком
Житомирянам необхідно визначитися з формою управління будинком
Житомирянам необхідно визначитися з формою управління будинком

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: