Жителі Житомирщини, котрим призначили субсидії, нарощують витрати газу » Новини Житомира
 
 


Жителі Житомирщини, котрим призначили субсидії, нарощують витрати газу

Автор: news_maker від 24-06-2016, 17:56, переглядів: 916

Жителі Житомирщини, котрим призначили субсидії, нарощують витрати газу

Споживачі газу, які отримують субсидії, – а таких в області близько 40% – не зацікавлені в його економії, кажуть у прес-відомстві ТОВ "ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ" Нинішня методологія нарахування субсидій породжує зниження мотивації до енергоефективності. Субсидіанти нарощують витрати газу для того, щоб в подальшому їм «не зменшили субсидію». При цьому більшість одержувачів субсидій зовсім припинили оплату за газ, не вносячи навіть обов'язковий платіж, каже керівник прес-служби ТОВ "ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ" Олена Мічуріна: "Причиною відсутності мотивації для економії газу став затверджений Міністерством соціальної політики порядок розрахунку субсидій відповідно до соціальних норм, які виявилися в кілька разів більшими фактичного споживання газу домогосподарствами України. Наслідком цих методологічних помилок стало те, що при середньому реальному споживанні газу одним домогосподарством в 184 куб. м газу на місяць, органи соціального захисту нараховували субсидії, які в півтора-два рази перевищують потреби".

Так, за даними Мінфіну, станом на початок травня органи соціального захисту населення нарахували клієнтам газопостачальних компаній країни субсидій і пільг на 18,1 млрд грн більше фактичної вартості спожитого ними газу. Таким чином, оплата за газ по субсидіях і пільгах вже майже на 41% перевищила вартість спожитого газу по всій групі споживачів з категорії «населення». "Серед усіх категорій споживачів населення є основним – воно споживає 65,5% палива. При цьому із 361 тисяч домоволодінь області 138 тисяч оплачують за газ за допомогою державної допомоги – субсидії. Тобто кожна друга родина користується субсидією по оплаті за газ. В опалювальному сезоні 2015-2016 років у Житомирській області було нараховано компенсацій за використаний газ на суму 1,7 млрд грн".

Експерти газового ринку кажуть, що ситуацію врятує запровадження адресної монетизованої системи соціального захисту громадян. Така система дозволить незахищеним групам споживачів отримувати пільги та субсидії у грошовій формі на спеціальні рахунки, самостійно розрахуватися з постачальниками комунальних послуг, а зекономлені кошти спрямовувати на заходи з енергозбереження та підвищення енергоефективності власного домогосподарства.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: