В Коростені завершується археологічний сезон » Новини Житомира
 
 


В Коростені завершується археологічний сезон

Автор: news_maker від 28-07-2016, 15:02, переглядів: 1 476

В Коростені завершується археологічний сезон

Які знахідки він приніс, розповіли в сюжеті журналісти коростенського телебачення. Це вже традиційно чимало рештків різних побутових речей, одягу, прикрас. Знахідки археологів вкотре засвідчили – предки коростенців були справжніми майстрами, в розкопах виявили багато знахідок тонкої роботи, це і предмети побуту, і прикраси. Наприклад, намистини з пірофіліту:

"Пірофіліт – це досить цікавий камінь, характерний для Овруцького кряжу. На думку деяких дослідників, Коростень тримав під своїм контролем це родовище", – розповіла керівник студентської археологічної практики Марина Хададова, старший викладач кафедри всесвітньої історії ЖДУ імені Івана Франка.

Під час розкопок на Червоній Гірці археологи вже мали можливість дослідити культурний шар часів княгині Ольги. А в глибших шарах знайшли рештки укріплення ще невідомого, його дослідження – справа вже наступного сезону, каже керівник Житомирської археологічної експедиції Андрій Петраускас:

"Це доольгинський період. Це укріплення спалили в період міжусобиць або війн, які неодноразово повторювалися з Києвом, або його замінили на більш довершену систему укріплень – щоб відповісти на це питання, необхідно дослідити цей шар".

І ще одна важлива ділянка розкопок на місці дитинця літописного Іскоростеня. Вважалося, що ці культурні шари втрачені внаслідок діяльності кар'єру в тридцятих роках минулого століття. Але у 2013 році з'ясувалося, що це не так:

"Виявилося, що у нас під ногами не звичайна стратиграфія, 25 сантиметрів культурного шару і материк. Тут два з половиною – три метри культурних відкладень з дитинця. На цих шарах відобразилися усі найбільш важливі етапи формування Іскоростеня, його розвиток і його загибель. І тут можуть бути найбільш цікаві речі, які матимуть експозиційну цінність," – розповів Андрій Петраускас. В цьому місці археологи сподіваються розкопати артефакти VII – середини X століття і роботи тут, кажуть, на 20-30 років.

Що ж до цьогорічних знахідок, найближчим часом вони будуть вивчені та описані співробітниками Інституту археології, після чого займуть місце на полицях Коростенського краєзнавчого музею.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: