В Житомирі на Замкову гору повернуть пам'ятку археології » Новини Житомира
 
 


В Житомирі на Замкову гору повернуть пам'ятку археології

Автор: news_maker від 6-08-2016, 13:11, переглядів: 1 368

В Житомирі на Замкову гору повернуть пам'ятку археології

Це кам'яний хрест, датований 1612 роком. На ньому збереглися вибиті рунічні написи, які були розшифровані науковцями-палеографами на прохання відомого житомирського краєзнавця Георгія Мокрицького, голови обласної організації Українського Товариства охорони пам’яток історії та культури.

"Це суто археологічний артефакт Замкової гори. Там де зараз Хресто-Воздвиженська церква, саме було міське кладовище, вочевидь, перше, за межами замку. Кілька років тому я звернувся до фахівців у Києві, які вміють читати старовинні написи. І прочитали зміст тексту, який рунами, такими знаками, був нанесений на хресті. Написано, що тут поховано Івана, прізвище не читається, 1612 рік. І головне, що рік є. Поки що це найстаріший артефакт Замкової гори в місті Житомир: документовано й доведено", – повідомив Георгій Мокрицький. Краєзнавець розповів, що доля цієї пам'ятки виявилася досить драматичною і, навіть, детективною. Знайшли цей старовинний камінь у підвалах Хресто-Воздвиженської церкви, коли у радянські часи в храмі розташовувався Музей природи. Тривалий період відвідувачі музею могли бачити кам'яний хрест біля музейних сходинок. Але він ледь не загубився після повернення приміщення вірянам.

"Я домігся того, щоб цей хрест повернула місцева єпархія Московського патріархату, вона вивезла його в с. Червоне. Наполіг, щоб його привезли в Житомир, він знаходиться під охороною на одному з об'єктів управління будинками облради. Вже розроблений ескізний проект встановлення цього хреста на Замковій горі".

За словами Георгій Мокрицького, ця пам’ятка історії повернеться майже на те саме місце, де стояла 5 століть тому. Вона логічно впишеться в парковий ландшафт найстарішого куточка на Замковій горі, неподалік ще одного кам'яного знаку на честь (умовної) річниці заснування міста. Конкретне місце, де буде встановлено кам’яний хрест, поки що уточнюють. Але планується, що його відкриють на початку вересня, як раз до святкування Дня міста Житомира.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: