Упродовж І півріччя 2016 року фахівцями лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів Житомирського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України здійснено 1213 лабораторно-інструментальних вимірів вмісту 137Cs (цезій) в продуктах харчування. Перевищення допустимих рівнів виявлено у 29 пробах, що становить 2,4%.
Найбільш забрудненими 137Сs були гриби (22,7%) та м’ясо (15,6%). Невідповідність вимогам за цим показником виявлено у 7 пробах грибів в Малинському, 2 пробах в Коростенському та 1 пробі в Олевському районах. Перевищення допустимих рівнів 137Cs у м’ясі виявлено в 10 пробах в Малинському та в 2 пробах у Коростенському районах.
Незначні перевищення визначались в лікарській сировині (5,3%), молоці (2,9%) та ягодах (2,6%).
З метою запобігання вживання радіоактивно забруднених продуктів харчування населенню рекомендується:
– купувати продукцію лише на організованих ринках та в торгівельній мережі, де гарантується якість продукції по радіаційному чиннику;
– на територіях, що зазнали радіоактивного впливу, громадяни мають право перевіряти продукцію в акредитованих на такий вид діяльності лабораторіях, в тому числі лабораторних підрозділах Житомирського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України на підставі вимог Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».