Владу Житомира просять допомогти зберегти патронажну службу » Новини Житомира
 
 


Владу Житомира просять допомогти зберегти патронажну службу

Автор: news_maker від 15-12-2016, 17:44, переглядів: 986

Владу Житомира просять допомогти зберегти патронажну службу

Два місяці тому Червоному Хресту України повідомили, що з 15 грудня 2016 року припиняє свою роботу патронажна служба Червоного Хреста.

Міністерство охорони здоров'я України виступає за скасування державного фінансування цієї служби з початку 2017 року. Медсестри патронажної служби Житомира фактично два місяці знаходяться у відпустці за власний рахунок, але продовжують відвідувати своїх підопічних, каже голова Житомирської міської організації Товариство Червоного Хреста Раїса Черемісіна. А їх у міської патронажної служби більше 1700 чоловік, тих, хто потребує, в першу чергу, медичної допомоги:

"Це і ін’єкції, і обробка пролежнів, це і виконання призначень вузьких спеціалістів-лікарів, тобто всі медичні призначення, які отримували медичні сестрички, вони йшли тільки за призначенням дільничних терапевтів. Десятиліттями ми працювали (з 1961 року – ред.), ми були потрібні. А в такий час, коли дуже важко виживати всім, робота припиняється. Дуже шкода тих підопічних, які сьогодні потребують нашої допомоги".

Сьогодні в Житомирі працює 15 медичних патронажних сестер, кожна з яких має під опікою 120 стареньких чи хворих людей, здійснюючи щодня по 8-10 відвідин підопічних. Незважаючи на таку інтенсивність роботи, МОЗ України хоче ліквідувати цю службу, вбачаючи в ній дублювання функцій Мінсоцполітики, жаліються в Червоному Хресті.

Натомість, патронажні сестри скеровані більше на надання медичної допомоги, доповнюючи роботу соцпрацівників, вважає депутат міськради, директор міського територіального Центру соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян Анатолій Сахневич:

"Уявіть собі, в Житомирі сьогодні тільки лежачих хворих 450 осіб. І там, де потрібно перестелити білизну, замінити пелюшки та памперси, там наші служби працюють разом. Якщо зараз відправити цих 450 осіб до Будинку літніх людей, то нам знадобиться будувати додатково Будинки-інтернати, щоб вони забезпечили наших людей похилого віку".

Товариство Червоного Хреста України наразі звертається за підтримкою до депутатів різних рівнів, якщо держава відмовиться фінансувати цю службу, щоб місцева влада допомогла та передбачила в бюджеті відповідні кошти. Сьогодні середня заробітна плата патронажної медсестри в Житомирі складає 1700 гривень, відтак на рік знадобиться біля 600 тисяч гривень.

У разі підвищення мінімальної зарплати сума зросте. З проханням закласти ці кошти в бюджет 2017 року звернулися до депутатів Житомирської міської ради. Міський голова таке фінансування не виключає:

"Будуть ще працювати депутатські комісії. На другому пленарному засіданні сесії при розгляді внесення змін в 2016 рік потрібно подивитися, можливо можна виділити кошти ще в цьому році, щоб компенсувати цю заробітну плату. І вже зразу закласти гроші на 2017 рік, розробити відповідну Програму", – висловив своє бачення виходу з ситуації голова міськради Сергій Сухомлин.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: