В Житомирі планують створити "Етнодім" житомирського Полісся » Новини Житомира
 
 


В Житомирі планують створити "Етнодім" житомирського Полісся

Автор: news_maker від 10-04-2017, 16:25, переглядів: 1 131

В Житомирі планують створити "Етнодім" житомирського Полісся

Амбітний проект реалізовує обласна молодіжна громадська організація "21 покоління" разом із Школою української вишивки, яка кілька років діє в Житомирі. "Етнодім" стане просвітницьким центром, який розповідатиме про історію та особливості української сорочки і рушника, каже засновниця Школи української вишивки Наталя Ніколюк.

Вона констатує, що Дім української культури, який діє в Житомирі, несе дещо інші функції. А обласний краєзнавчий музей через брак приміщень просто не може зробити повноцінної постійно діючої експозиції, присвяченої традиціям української вишивки. А ці традиції починаються багато століть тому, коли в Україні ще не використовували техніку вишивки хрестиком. І саме про такі давні зразки української культури і хочуть розповідати в "Етнодомі":

"Я сподіваюсь, що нам вдасться віднайти саме старовинні такі роботи, справжні, і придбати їх. Саме ті роботи, в яких не буде хрестика, тобто все що було далеко за 150 років від сьогодні. А найбільша частина експозиції це будуть експонати, які ми будемо перешивати зі старовинних сорочок, які зберігаються в музеях по всіх Україні. Ми будемо домовлятися, перешивати і ці роботи виставляти, щоб люди мали уяву, якою справжньою була сорочка".

Також в "Етнодомі" буде працювати майстерня, систематично для бажаючих проводитимуть лекції на згадану тематику, додає Наталя Ніколюк. А в найближчих планах – реконструкція будівлі, де буде розташований "Етнодім" житомирського Полісся.

"На сьогоднішній день будівля є, але вона потребує реконструкції та її наповнення. Ми сьогодні дали старт процесу залучення підприємств, благодійних організацій різноманітного характеру, тих, хто буде можливо долучатися до цієї справи. Окрім того, що нам допомагатимуть і центральні органи виконавчої влади, і діаспора, будемо раді всім, хто буде долучатися", – запросив небайдужих до співпраці голова обласної молодіжної громадської організації "21 покоління" Віталій Сівко. Пише сайт 103fm.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: