Інтерв'ю з начальником служби у справах дітей Житомирської міської ради Ольгою Біблою » Новини Житомира
 
 


Інтерв'ю з начальником служби у справах дітей Житомирської міської ради Ольгою Біблою

Автор: news_maker від 1-06-2017, 19:59, переглядів: 2 004

Інтерв'ю з начальником служби у справах дітей Житомирської міської ради Ольгою Біблою

Сьогодні в Україні відзначають День захисту дітей. У Житомирі відбуваються десятки заходів для дітей та про дітей. Тисячі школярів та вихованців дитячих садків сьогодні заполонили парки, сквери та центральні площі міста. Громадські організації та органи влади підготували для дітей свято. Але це лише один день. Протягом року діти потребують уваги та підтримки набагато більше ніж сьогодні. Це велика праця сотень людей, оберігати дитинство та права малечі.

Певна категорія маленьких житомирян постійно потребує підтримки влади та громадськості, адже увагою батьків, через різні причини, обділена. Яка ситуація із порушеннями прав дітей у Житомирі? Як відповідні служби вирішують проблеми із порушеннями прав дітей, та що потрібно нам усім робити, аби таких випадків було менше? Про все це ми спілкувались із Ольгою Біблою, начальником служби у справах дітей Житомирської міської ради.

Пані Ольга, яка ситуація, на сьогодні, у Житомирі із порушеннями прав дітей?

Порушення існують і більшість із таких випадків пов’язана із неблагополуччям сімей, і як результат – невиконання, неналежне виконання батьківських обов’язків. На сьогодні у нас на профілактичному обліку знаходиться 101 дитина, із 58 сімей. Нажаль трапляються поодинокі випадки, коли стосовно дітей здійснюється насилля батьків над дітьми. І за перший квартал цього року таких випадків було 6.

Часто батьки залишають дітей без піклування. Це пов’язано із тим, що батьки «активно» відпочивають, просто забуваючи про потребу піклуватись про своїх дітей. На минулому тижні таких випадків було вже 3, де були знайдені дітки, яких батьки залишили без нагляду.

Як порушують найчастіше батьки права дітей?

Це право на навчання. Батьки можуть для себе вирішити, що дитині краще вдома аніж у школі. Крім того право на охорону здоров’я. Є випадки, коли дорослі просто не відкривають двері лікарям, або відмовляються проходити медичні обстеження чи комісії.

Кількість порушень збільшується в порівнянні з минулими роками?

Збільшення немає, але і зменшення теж. І що цікаво, порушення виникають не лише в одних і тих же сім’ях, з’являються нові родини, де порушення прав дитини – це норма.

В молодих сім’ях порушують права дітей?

Так. Це найчастіше. Але є цілі династії, для яких такі випадки «традиційні». Родина батьків стояла на профілактичному обліку, а коли діти виросли і створили свої сім’ї, то про дітей теж не дуже й піклуються.

Чи є приклади, коли батьки змінюють підходи до виховання дітей?

Складності завжди є у цій роботі. Але коли служба, поліція, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, працює з батьками, дітьми, іншими родичами, то результати є. Складність в іншому. Важко знайти таку сім’ю, як кажуть лікарі – діагностувати, аби поставити на облік і працювати з батьками. Тоді вже проводиться соціальний та психологічний супровід, профілактична робота в таких родинах. Іноді молода мама просто не знає, як записати дитину в дитячий садок, не знає, що потрібно проходити медичну комісію, і тут працюють наші працівники, консультують та допомагають.

Коли нам вчасно дають інформацію про те, що існує проблема, ми можемо оперативно вплинути, допомогти, і як результат деякі сім’ї ми знімаємо з профілактичного обліку.

Дякують потім вам?

Деякі так. Коли зустрічаємось, випадково десь у місті, розповідають, що дітки вже ходять в школу чи садочок, що вже є певні успіхи.

Які найжахливіші випадки порушень прав дитини були у вашій практиці?

Я працювати почала нещодавно. Але тут кожен випадок є надзвичайно непередбачуваним. Був сигнал від сусідів, що мама «зловживає», вихованням дітей не займається. Ми виїхали разом із поліцією. Виявляється, що мама вирішила, що для її дев’ятирічної дитини краще буде вдома, аніж у школі. Ця дівчинка жодного дня не була у школі, вона практично не розмовляла. Мама не займалась ні лікуванням доньки, ні вихованням. 9 в сім’ї на дитину ніхто не звертав уваги.

Коли нам стало відомо про таку сім’ю, діти були вилучені із сім’ї. Дівчинка знаходиться у центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Сонячний дім», а хлопчика передали до будинку дитини. Діти повністю пройшли медичні огляди. І сьогодні для цієї дівчинки визначили інклюзивне навчання, з нею працюють фахівці.

Сьогодні день захисту дітей, ви знаєте десятки, якщо й не більше, фактів порушень прав дитини, що на вашу думку потрібно робити, аби принаймні зменшити кількість таких ситуацій?

По-перше бути не байдужими, до того, що відбувається навколо. Адже виявити порушення прав дитини оперативно, можуть лише ті люди, які поруч. І соромитись тут непотрібно. Стукати у всі двері, кликати всіх на допомогу, аби уберегти здоров’я дітей.

По-друге про цю проблему потрібно говорити, щоб люди знали куди звертатись, у разі виявлення бездоглядної дитини.

Щодня споглядати такі ситуації складно. Емоційно складно. Як ви рятуєте свої нервові клітини?

Ми повинні працювати не емоціями, а згідно закону. Дуже важко, іноді перебороти свої почуття. На комісії із захисту прав дітей, ми розглядаємо такі ситуації, і коли ти дивишся в очі батькам, які плачуть і благають, але розумієш, що є закон і необхідність дитину захистити. Тоді збираєш волю в кулак і приймаєш рішення, яке буде корисне в першу чергу дитині.

А як я відновлюю емоційний баланс? Повернення додому, до рідних, і їх очі додають сил.

Як рідні реагують на вашу роботу?

Вже звикли. Я працювала тривалий час педагогом і рідні звикли, що мене постійно немає.

У вас є команда служби, і є люди, які працюють десятки років, як ви в колективі налагоджуєте роботу, з огляду на емоційні стреси?

Після кожної комісії ми збираємось разом і обговорюємо всі події, аби не залишатись на одинці із цими думками. Підтримка колективу дуже важлива у таких тонкощах, особливо коли це стосується долі дітей. Тут немає байдужих людей, тут працюють люди, які віддали своє життя роботі із дітьми. Їх досвід, оптимізм та завзятість молодих працівників допомагає долати будь-які стреси.

Вітайте дітей із святом. Щоб ви їм порадили, як малечі варто захищати свої права?

Дитинства щасливого. Гарних щасливих родин і батьків, які любитимуть їх такими, якими вони є. І коли самі створять сім’ї, то дітей нехай люблять.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: