Жителі Житомирщини найчастіші потребують допомоги юристів в питаннях соцзахисту » Новини Житомира
 
 


Жителі Житомирщини найчастіші потребують допомоги юристів в питаннях соцзахисту

Автор: news_maker від 28-07-2017, 12:51, переглядів: 1 072

Жителі Житомирщини найчастіші потребують допомоги юристів в питаннях соцзахисту

Загальнонаціональний проект "Я маю право" стартував на Житомирщині в червні цього року. Він має дві основні функції: просвітницьку та моніторингову щодо порушень прав людини і реагування на це з боку держави. До кінця року в ході реалізації проекту буде проводитись активне інформування людей про їх прав як громадян України, зазначив начальник Головного територіального управління юстиції Олександр Грабар:
"Людина має знати свої права. По-друге, коли людина знає про свої права, вона має знати, як правильно ними користуватися і що робити в тому випадку, коли ці права порушуються. Щоб своє право захистити самостійно і залучити також до цього державні органи і інституції. Основні акценти будуть зроблені на досудове врегулювання будь-якого спору, це захист житлових прав, захист бізнесу, якщо будуть виникати такі випадки, і доступ громадян до системи правосуддя".

Для того, щоб зрозуміти, що найбільше турбує громадян в плані захисту їх прав, працівники Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги Житомирщини провели опитування жителів різних населених пунктів області. Найбільше питань у респондентів виникає в площині соціального захисту, каже директор Регіонального Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Житомирщини Олександр Гербеда:
"Наприклад, учасників АТО більш за все цікавить питання виділення земельних ділянок. І вже зараз ми розробили буклет методичних рекомендацій, як поетапно це зробити учасникам АТО. Також до Центру дуже багато звертається людей з питань пенсійної реформи, нарахування субсидій. В цих питаннях ми також узагальнюємо кращі практики і будемо надавати фахову правову допомогу".

Сьогодні на Житомирщині діють 5 Центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та 19 бюро. За півроку до юристів Центрів звернулися більше 11 тисяч осіб. Дві третини з них – це малозабезпечені особи, 15 % – учасники АТО, десята частина звернень були від людей з інвалідністю. Громадяни, які за законом мають право на безоплатну юридичну допомоги і не можуть оплатити послуги адвоката, отримують їх також безкоштовно. За півроку безоплатна адвокатська допомога надана більш як 3,5 тисячам жителів області, каже Олександр Гербеда:
"За півроку більше ста осіб були звільнені від покарання в кримінальних провадженнях з випробуванням. 84 особи отримали найменше покарання по статті, яка йшла по їхньому кримінальному провадженню. В цьому році адвокатами досягнуто два виправдовних вироки, при тому один вирок був за вбивство. Наш адвокат в Баранівському районі довів невинуватість особи і особа була виправдана в скоєні злочину".

Юристи Регіонального Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги нагадують, що на Житомирщині діє єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: