На Чуднівщині відбувся вечір пам'яті земляка Степана Захарченка » Новини Житомира
 
 


На Чуднівщині відбувся вечір пам'яті земляка Степана Захарченка

Автор: news_maker від 9-11-2017, 20:51, переглядів: 1 095

На Чуднівщині відбувся вечір пам'яті земляка Степана Захарченка

Приурочили зібрання до 125-річчя від дня його народження. Своєю працею та громадською активністю Степан Захарченко залишив вагомий слід в історії району. Саме завдяки його старанням та вмілому керівництву у 1926 році в Чуднові знову запрацював тодішній винокурний завод, який наразі переріс у потужне державне підприємство – спиртовий завод. У 1931 році Степана Захарченка було звинувачено в контрреволюційній діяльності, заарештовано та вислано до Казахстану. Через довгих 40 років він повернувся на рідну землю і лише в 1983 році був реабілітований посмертно. Відродити в пам'яті сучасників ім’я цієї неординарної людини взялись справжні ентузіасти краєзнавства, наголошує завідувач сектору культури Чуднівської райдержадміністрації Світлана Захарченко:
"Багато чуднівчан причетні до збору інформації для важливого видання, над яким працює наш земляк, відомий письменник, перекладач та історик Анатолій Сірик, котрий вже декілька років збирає матеріали для своєї нової книги "Чуднівщина в персоналіях". Головна мета автора – згадати про кожного жителя нашого району, який зробив особливий внесок у суспільне, економічне та політичне життя Чуднівщини. Серед цих людей – репресовані земляки такі, як Степан Захарченко, котрий був справжнім патріотом нашого району".

Вшанувати світлу пам'ять Степана Захарченка зібрались його рідні, представники трудових колективів райцентру, учнівська молодь та громадськість. Присутні дізнались про важкий життєвий шлях свого земляка та про невідомі до цього часу сторінки з його біографії. Спеціально до цієї події було організовано тематичну літературну виставку. Говорить бібліограф Чуднівської центральної районної бібліотеки Тетяна Поліщук:
"Ми підготували перегляд літератури на виставці "У пам'яті відроджений", на якій чільне місце посіла книга нашого земляка Івана Савчука "Над Тетерів – рікою", де головним героєм художньо – історичного нарису "Давно минулих літ тривоги" є Степан Захарченко. Учасники заходу з цікавістю переглянули представлену літературу і дуже приємно, що саме молоде покоління цікавилось своїми видатними земляками, які жили, працювали і творили у нашому краю".

На Чуднівщині і надалі триває пошукова робота щодо повернення із забуття імен земляків, які, потрапивши у криваві жорна Великого терору, були несправедливо забуті і викреслені з історичного літопису району та держави.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: