Житомирян запрошують долучатися до всеукраїнської акції "Озвучимо книжки для незрячих" » Новини Житомира
 
 


Житомирян запрошують долучатися до всеукраїнської акції "Озвучимо книжки для незрячих"

Автор: news_maker від 21-11-2017, 20:07, переглядів: 822

Житомирян запрошують долучатися до всеукраїнської акції "Озвучимо книжки для незрячих"

Ініціатива належить українському видавцю Анетті Антоненко, яка пропонує всім, хто має бажання і умови для звукозапису, подарувати голос друкованим книгам. Навесні у "Видавництві Анетти Антоненко" вийшов роман про собаку-поводиря "Жуль". Автором книги є лауреат Гонкурівської премії Дідьє ван Ковеларт. Анетта Антоненко каже, що після прочитання цього твору, вперше задумалась над проблемами незрячих, в тому числі, і в Україні.
"Я поспілкувалася з директором київської бібліотеки для незрячих імені М.Островського, і виявилося, що проблема шалена. Вони вже багато років поспіль не отримують жодної сучасної книги. Тоді прийшла думка про те, чому б не зробити такий соціальний проект і подарувати людям можливість послухати книжки видавництва. Також ми збираємося подарувати авторські права на озвучку, бо це коштовна річ. І нам пощастило, що якраз були внесені правки в Закон "Про видавничу справу", і зараз видавець має право надавати не на комерційній основі право на аудіозапис для людей з вадами зору".

Так з'явилася ідея відвідати усі обласні центри, розказати про проект і запросити долучитися до нього усіх небайдужих. Зважаючи на особливості процесу, спочатку мова йшла, в основному, про працівників радіостанцій та телебачення. Однак згодом підтримати ініціативу зголосилися також актори і навіть пересічні жителі, які мають можливості для якісного звукозапису. Загалом, на даний момент в процесі озвучування перебуває 35 книг, 10 з яких вже готові.
"До кінця цього року спеціалізовані бібліотеки вже отримають бібліотечку із 35 книжок. Це для них взагалі космос, бо вони в рік не отримують і двох-трьох книжок. Плюс – чимало незрячих людей не вміють читати шрифтом Брайля і дуже висока вартість видання озвучених книг. Ніхто просто не може цього потягнути. До кінця цього року ми закінчуємо заплановані записи, але я планую продовжувати цю акцію і підключати інші видавництва, щоб вони теж надали право на аудіозаписи. Тобто, ми хочемо акумулювати максимальну кількість сучасної літератури в доступі до тих бібліотек".

Свою згоду вже дали такі видавництва, як "Фоліо" та "Нора-Друк". В процесі до проекту долучилися також молоді українські письменники Любко Дереш та Остап Дроздов. Анетта Антоненко каже, що була приємно здивована тим, наскільки активно суспільство відгукнулося на її пропозицію.

Що стосується самої озвучки, то нині є ще 35 книг, які чекають на голоси. Тим, хто бажає допомогти, потрібно зайти на сайт "Видавництва Анетти Антоненко", обрати книгу і зв’язатися з координатором акції, яка вишле текст на електронну адресу. По завершенню кожного етапу озвучки передаватимуть у користування спеціалізованим бібліотекам. Додамо, що книги озвучуються виключно українською мовою.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: