Фахівці з усієї України приїхали до Житомира на нараду: Житомир першим отримав погодження Кабміну на кредит ЄБРР » Новини Житомира
 
 


Фахівці з усієї України приїхали до Житомира на нараду: Житомир першим отримав погодження Кабміну на кредит ЄБРР

Автор: news_maker від 6-12-2012, 14:51, переглядів: 1 773

Фахівці з усієї України приїхали до Житомира на нараду: Житомир першим отримав погодження Кабміну на кредит ЄБРР

7 листопада 2012 року Житомир отримав погодження Кабінету міністрів України на отримання кредиту ЄБРР, – це повідомив сьогодні, 6 грудня, Житомирський міський голова Володимир Дебой під час наради – круглого столу.

10 мільйонів євро кредиту та 5 мільйонів євро безповоротного гранту буде спрямовано на модернізацію системи теплопостачання. Це забезпечить модернізацію 30% тепломереж міста, водночас це є кроком на 15 років уперед, адже щороку на теплопостачання Житомир витрачає понад 10 млн.грн.

Як правильно використати отримані від ЄБРР та Фонду Е5Р кошти, як має підприємство повертати кредит, який досвід мають інші міста України, що вже скористалися кредитом ЄБРР, законодавча база отримання та освоєння інвестиційних ресурсів, ставки окупності інвестиційних проектів – ці та інші питання розглянули сьогодні експерти зі всієї країни у м. Житомира на нараді «Проблеми фінансового обслуговування кредитів міжнародних фінансових організацій в житлово-комунальній галузі».

«Сьогодні нам важливо у присутності членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, опрацювати механізм не лише використання, а й повернення коштів. Такі кредити із безповоротними грантами не отримують приватні підприємства. Тому здача підприємств у концесію не може бути виходом. Я не дозволю приватизувати життєво необхідні підприємства м. Житомира», – сказав Житомирський міський голова Володимир Дебой.

10 мільйонів євро кредиту під 6% річних на 10 років із відстрочкою платежу на 3 роки - надзвичайно вигідні умови, відзначають експерти з енергетики. Тим більше, що місто перше і поки єдине в Україні, яке отримало 50% від суми кредиту безповоротного гранту. Саме ці 5 млн.євро від фонду Е5Р, які місту не доведеться повертати, повністю покриють відсотки за користування кредитом. «Найбільший грант, який коли-небудь отримували міста України, був 20% від суми кредиту. Житомир отримав 50% гранту – 5 млн.євро плюс 670 тис.євро Фонд надав додатково. Це єдиний випадок в Україні», – інформував директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин. Відтак, Житомир, отримуючи 15 млн.євро на модернізацію теплопостачання міста, упродовж 10 років повертає банку близько14 млн.євро. разом із тим місто отримує повну модернізацію 30% тепломереж, має економію енергоносіїв, а відповідно, отримує захист від підвищення тарифів, адже вартість енергоносіїв, відзначають фахівці, зростатиме по всьому світі. Щороку економія коштів лише із використання газу становитиме понад 3 млн.грн.

Міський голова Володимир Дебой упевнений: користь передовсім отримають мешканці міста. Адже проект дозволить житомирянам споживати менше енергоносіїв, відповідно, навіть при суттєвому зростанні тарифів на газ, електроенергію, мешканці міста сплачуватимуть менше, бо буде значна економія ресурсів.

За останні 2 роки Житомир отримав неабиякий досвід реалізації проектів з енергоефективності. Уперше за роки незалежності у Житомирі цьогоріч почали замінювати неекономічні лампи розжарювання на енергоефективні світлодіодні ліхтарі, які економлять у 5-7 разів електроенергії. У нашому місті стартував проект з утеплення будинків та соціальних закладів. Так, цьогоріч вперше у Житомирі за рахунок залучених НЕФКО коштів утеплено дитячий садочок №21. Фахівці НЕФКО, які перевіряли якість та темпи виконання енергоефективних робіт у нашому місті, відзначили високий рівень виконання цих проектів у м. Житомирі. Цьогоріч за рахунок коштів міського бюджету також утеплено багатоповерховий будинок по вулиці Київській. Цю програму, упевнений Володимир Дебой, місто продовжить і в наступному році. Зокрема, нині ведуться переговори щодо утеплення близько 60 дитячих садочків, шкіл та лікарень міста уже в наступному році.

Фахівці з усієї України приїхали до Житомира на нараду: Житомир першим отримав погодження Кабміну на кредит ЄБРР

Фахівці з усієї України приїхали до Житомира на нараду: Житомир першим отримав погодження Кабміну на кредит ЄБРР

Фахівці з усієї України приїхали до Житомира на нараду: Житомир першим отримав погодження Кабміну на кредит ЄБРР

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: