З 1 квітня пацієнти зможуть підписати декларацію із сімейним лікарем » Новини Житомира
 
 


З 1 квітня пацієнти зможуть підписати декларацію із сімейним лікарем

Автор: news_maker від 22-02-2018, 16:29, переглядів: 816

З 1 квітня пацієнти зможуть підписати декларацію із сімейним лікарем

30 січня набув чинності довгоочікуваний закон «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення».

У 2018 році розпочинається реформа первинного рівня медичної допомоги – пацієнти матимуть можливість самостійно обирати сімейного лікаря (або терапевта для себе та педіатра для дитини) і підписати з ним декларацію.

Як обрати сімейного лікаря і коли необхідно підписати з ним декларацію?

З 1 квітня пацієнти зможуть підписати декларацію із сімейним лікарем. Ви можете визначитися з лікарем зараз, ви навіть можете підписати з ним декларацію в тестовому режимі, втім остаточно оформити свої офіційні відносини з лікарем до квітня не вийде.

Якщо ви не встигнете приписатися до лікаря в квітні, це можна буде зробити і в травні, і влітку, і навіть у наступному році. Словом, коли завгодно. Також лікаря можна в будь-який момент змінити, підписавши декларацію з іншим. Втім, варто врахувати, що у кожного лікаря є ліміт – він може укласти декларації не більше, ніж з двома тисячами пацієнтів.

Чи можна буде викликати лікаря додому?

Система виклику лікарів додому перестане існувати. Але це не означає, що лікаря не можна буде попросити приїхати. Просто рішення про те, чи потрібно відвідувати вас на дому, буде приймати сам лікар. Тому в першу чергу варто придивитися до медичних закладів у своєму районі.

Захворівши, пацієнт або записується на прийом до лікаря, або телефонує і просить призначити лікування по телефону, сумлінно перераховуючи свої симптоми. Нагадаємо, що сучасна медична наука однозначно стверджує, що ГРВІ ніяк лікувати не треба – потрібні тільки постільний режим, рясне пиття, провітрювання приміщення. Якщо довго не вдається збити високу температуру – слід викликати швидку допомогу.

Коли гроші підуть за пацієнтом?

Приписна кампанія стартує в квітні, але гроші за пацієнтом почнуть «ходити» не раніше липня 2018 року – до цього моменту повинна запрацювати Національна служба здоров'я. До цього медичні установи будуть отримувати фінансування, як і раніше в формі субвенцій. З липня 2018 року на первинному рівні (сімейні лікарі-педіатри-терапевти) гроші будуть розподілятися за новим принципом – за кожного пацієнта, приписаного до лікаря, медичний заклад буде отримувати 370 грн, помножені на віковий коефіцієнт.

Віковий коефіцієнт поки розрахували попередньо. У чорновому варіанті він становить 2 для дітей і людей, старших 65 років (тобто 370 множимо на 2), 1,2 - для підлітків і людей у віці 40-65 років, одиниця - для молоді від 18 до 39 років. Ці цифри в майбутньому, швидше за все, будуть змінюватися.

У масштабах всієї країни «гроші ходять за пацієнтом», ми побачимо тільки в наступному, 2019 році.

Чи можна приписатися до лікаря з приватної клініки?

Приватні клініки та кабінети можуть приєднуватися до реформи в будь-який момент, не чекаючи колег з інших установ. Пацієнт може вибрати лікаря з приватної клініки лише в тому випадку, якщо ця клініка підписала договір з Національною службою здоров'я. Або, звичайно, якщо не збирається використовувати свої 370 (помножених на віковий коефіцієнт) бюджетних гривень, а буде сам оплачувати своє лікування у приватників.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: