Набули чинності нововведення у Кримінальному процесуальному кодексі – так звані "правки Лозового" » Новини Житомира
 
 


Набули чинності нововведення у Кримінальному процесуальному кодексі – так звані "правки Лозового"

Автор: news_maker від 16-03-2018, 13:40, переглядів: 748

Набули чинності нововведення у Кримінальному процесуальному кодексі – так звані "правки Лозового"

Передусім, вони стосуються обмеження термінів розслідування злочинів. Але є одна поправка, яка може торкнутися кожного: стосується вона призначення експертизи у випадку смерті. Раніше для того, щоб поховати людину, яка померла вдома, від хвороби чи від старості лікар проводив огляд та давав довідку про смерть. Після нововведень така система змінюється, каже юрист Галина Сможук-Семенюк:
"Таку постанову про призначення судово-медичної експертизи вправі надавати лише суд. Тому слідчі органи звертаються з клопотанням про прийняття такого судового рішення. Суд в триденний термін має прийняти таке рішення. Після цього таке рішення передається в судмедекспертизу, яка проводить розтин і говориться вже тоді про те, була насильницька дія, є ознаки злочинних дій чи немає ознак злочинних дій. І сьогодні як будуть діяти ці поправки до КПК саме в ракурсі поховання, невідомо. Ніяким шляхом вони не спростили систему".

Начальник житомирського обласного бюро судово-медичної експертизи Віталій Зозуля розповів, що дозвіл судді на проведення експертизи тіла померлої людини, передбачений нововведеннями до КПК, потрібен буде лише, якщо смерть була насильницькою:
"Це стосується лише трупів, які мають ознаки насильницької смерті. Тобто для людей, які померли від старості, та не мають підстав для проведення судово-медичної експертизи, проходять по тій процедурі, яка була. І навіть після цих змін".

За словами Віталія Зозулі у Житомирській області вже провели спільну комісію до якої увійшли працівники поліції, судово-медичної експертизи та прокуратури. Медичний експерт говорить, що у Житомирській області проблеми із зберіганням та похованням тіл померлих не буде:
"Ми знайшли юридичну правильну і законну можливість, щоб тіла у перший же день після смерті потрапляли в морг. Тіло має поступити в морг за постановою, ми зараз обговорюємо як вона має звучати, але хочу запевнити тіла вдома лежати не будуть".

Додамо, що у Верховній раді зареєстрований законопроект №7547, яким скасовуються більшість запроваджених нововведень. Нині він відправлений на доопрацювання, але його автори сподіваються на розгляд документу в сесійній залі найближчим часом.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: