Вікторія Краснопір розповіла про новації у системі харчування дітей в школах міста » Новини Житомира
 
 


Вікторія Краснопір розповіла про новації у системі харчування дітей в школах міста

Автор: news_maker від 8-01-2019, 10:04, переглядів: 1 221

Вікторія Краснопір розповіла про новації у системі харчування дітей в школах міста

2 січня заступник міського голови Вікторія Краснопір провела брифінг щодо харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах міста у 2019 році.

Насамперед, Вікторія Краснопір звернула увагу учасників заходу на тому, що на сайтах Житомирської міської ради та Департаменту освіти міської ради розміщено консультативні матеріали про організацію харчування учнів у закладах загальної середньої освіти у 2019 році. Інформація готувалася із врахуванням найбільш поширених запитань щодо харчування дітей у навчальних закладах міста.

Заступник міського голови нагадала, що відповідно до Закону України «Про освіту» державою припинено фінансування гарячих сніданків для дітей 1-4-х класів. Але, незважаючи на це, протягом минулого року Житомирською міською радою за рахунок коштів міського бюджету було забезпечено безкоштовне харчування учнів 1-4-х класів загальноосвітніх закладів міста. Але, в 2019 році у зв’язку із зростанням вартості на енергоносії, мінімальної заробітної плати, безкоштовно, як це було в минулому році, не можна забезпечити якісне харчування дітей. Департаментом освіти міської ради було проаналізовано ситуацію та запропоновано найбільш прийнятний варіант для її вирішення. 27 грудня 2018 року виконавчим комітетом Житомирської міської ради було прийнято рішення щодо встановлення вартості харчування учнів у закладах загальної середньої освіти. Цим рішенням встановлено, що вартість сніданків для учнів 1-4-х класів загальноосвітніх закладів буде становити 17 грн 50 коп. Таким чином, у 2019 році запроваджується нова система харчування – співфінансування гарячих сніданків за кошти міського бюджету та кошти батьків дітей. Таким чином, з міського бюджету буде спрямовано для учнів 1-4 класів непільгових категорій 17,50 грн., з яких: 8,00 грн. – кошти місцевого бюджету, 9,50 грн. – кошти батьків. Грошова норма 17,50 грн. дасть можливість забезпечити виконання натуральних норм харчування на 90%.

Вікторія Краснопір також наголосила, що для пільгових категорій, визначених як чинним законодавством, так і рішеннями Житомирської міської ради і виконавчого комітету, буде повністю збережено безкоштовне харчування. А саме: дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування; дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах); дітям із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”; дітям, один із батьків яких захищав/захищає незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брав/бере безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, в операції об’єднаних сил ЗСУ; загинув чи помер, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і беручи безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, в операції об’єднаних сил ЗСУ; дітям, один із батьків яких постраждалий учасник Революції Гідності; дітям, які є внутрішньо переміщеними особами.

Заступник директора департаменту освіти міської ради Світлана Ковтуненко поінформувала представників засобів масової інформації про страви, що входять до примірного двотижневого меню харчування школярів молодших класів, а також наголосила на тому, що заклади освіти та департамент будуть здійснювати контроль та реагувати на наявні зауваження та пропозиції. Вона зазначила, що пріоритетом в шкільному харчуванні є та буде залишатися здоров'я дитини.

Щодо порядку оплати за харчування, буде запроваджено безготівковий розрахунок.

«Таким чином, вчителі не будуть причетні до збору коштів за сплату гарячих сніданків. Батьки будуть самостійно вносити кошти на рахунок за відповідний місяць. Якщо дитина захворіла, або за якоїсь іншої причини не відвідувала навчальний заклад, ці кошти будуть перераховані на наступний місяць або повернуті батькам як невикористані. Таким чином, буде забезпечено прозорість розрахунків за харчування дітей», - наголосила Вікторія Краснопір.

«Кожна родина може у будь-якій зручний час визначитися щодо харчування із доплатою. Не обов’язково писати заяву щодо харчування дитини на весь рік. Коли приєднатися до цієї системи харчування або відмовитися від неї, батьки будуть вирішувати самі», - зазначила Вікторія Краснопір.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: