З січня 2019 домашнє насильство стає кримінально караним » Новини Житомира
 
 


З січня 2019 домашнє насильство стає кримінально караним

Автор: news_maker від 14-01-2019, 07:37, переглядів: 951

З січня 2019 домашнє насильство стає кримінально караним

З 11 січня 2019 року набирають чинності норми законодавства про посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та невиконання порушниками обмежувальних приписів. Про особливості застосування нововведень йшлося на спільній робочій нараді поліцейських Управління превентивної діяльності ГУНП та прокуратури Житомирщини.

Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» доповнює Кримінальний кодекс України низкою тематичних статтей.

Так, введено статтю 126-1 «Домашнє насильство», яка визначає за умисне систематичне фізичне, психологічне або економічне насильство покарання у вигляді громадських робіт, піврічного арешту, 5-річного обмеження або 2-річного позбавлення волі. Слід зазначити, що кількаразове (не менше трьох фактів) притягнення особи до адміністративної відповідальності за вчинення насильства в сім’ї (ст. 173-2 КУпАП) стане підставою для початку уже кримінального провадження відносно дебошира.

Окрім того, стаття 91-1 «Обмежувальні заходи, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство» дає можливість суду застосувати до особи, яка вчинила домашнє насильство, один або декілька обмежувальних заходів: від заборони перебувати у місці спільного проживання до заборони спілкуватись навіть через третіх осіб.

Якщо ж порушник проігнорує встановлені обмеження, то закон передбачає відповідальність відповідно до санкції ст. 390-1 «Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників». Відтак йому загрожує піврічний арешт або 2-річне обмеження волі.

Як повідомив заступник начальника Управління превентивної діяльності ГУНП Микола Пархомчук, упродовж 2018 року поліцейські Житомирщини зафіксували майже 7 тисяч 800 фактів домашнього насильства, у кожному сотому випадку потерпілі - діти. У всіх названих випадках були оформлені відповідні адміністративні матеріали для притягнення кривдників до відповідальності.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: