Нюанси оформлення спадщини в Україні » Новини Житомира
 
 


Нюанси оформлення спадщини в Україні

Автор: news_maker від 6-10-2019, 15:48, переглядів: 1 970

Нюанси оформлення спадщини в Україні

Спадкоємець – людина, що отримує деякі права після смерті спадкодавця. У число спадкоємців можуть бути включені рідні та близькі, будь-яка юридична особа, міська рада, підприємство та держава. Як зрозуміти, чи маєте ви право на спадщину або його частину? Відповідь на це питання можна дізнатися тільки з тексту відповідного закону України.

Поправка до закону про спадщину

В Україні з 2017 року діють нові правила оформлення спадщини, згідно з якими громадянин, що вважає себе спадкоємцем, має право протягом півроку заявити про свої претензії, подавши необхідні документи державному або приватному нотаріусу. Моментом відкриття спадщини прийнято вважати дату смерті, або видання судової постанови про визнання людини померлою, якщо немає точної інформації про кончину. Процедура подачі заяви нотаріусу необов'язкова для спадкоємців, що проживали зі спадкодавцем постійно. Якщо цей факт може бути підтверджений документально, спадкоємець вважається таким, що набув своїх прав «автоматично».

Якщо оформлено заповіт

Оформленням документів на спадщину займається приватний або державний нотаріус, яким необхідно отримати від претендента:

1. Заяву.
2. Пакет необхідних паперів, що включає особисті документи та документи на об'єкти спадкування – договір про дарування, купівлю-продаж, сертифікати на ділянки землі, приватизаційні документи, свідчення на реєстрацію автомобіля, ощадні книжки, договір на видачу банківських карт і ін.
3. Квитанцію про оплату держмита.

З деякого часу Закон дозволяє звертатися з приводу оформлення спадщини до будь-якого нотаріуса країни. Мешканці сільської місцевості можуть розв’язати питання в органах місцевого самоврядування, якщо там є відповідні співробітники.

Дотримання чітких правил

Заявляти про свої права на спадщину необхідно навіть в тому випадку, коли ви абсолютно впевнені, що інших претендентів на спадщину в природі не існує. Якщо через незнання ви пропустили строки подачі документів, можна заявити про своє право і після закінчення шестимісячного терміну, довівши свої права в суді. Поважними причинами вважаються:

• позбавлення волі;
• тяжка хвороба;
• тривале відрядження;
• армійська служба.

Бажано звернутися до нотаріуса для оформлення спадщини навіть тим людям, що постійно проживали зі спадкодавцем на момент смерті. Це дозволить відкрити всі приховані об'єкти спадкування, про яких спадкоємці могли й не здогадуватися. Коли заяву подано, нотаріус почне займатися збором повної інформації про родичів померлого, стан об'єктів нерухомості, банківські вклади. Коли законні права на майно та матеріальні цінності буде точно встановлено, нотаріус видає спадкоємцям відповідні свідоцтва.

Категорія: Новини компаній

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: