Поліція Житомирщини розпочала 29 кримінальних проваджень через порушення, пов’язані з виборчим процесом » Новини Житомира
 
 


Поліція Житомирщини розпочала 29 кримінальних проваджень через порушення, пов’язані з виборчим процесом

Автор: news_maker від 27-10-2020, 00:21, переглядів: 919

Поліція Житомирщини розпочала 29 кримінальних проваджень через порушення, пов’язані з виборчим процесом

Про це 26 жовтня журналістам повідомив начальник ГУ Національної поліції в Житомирській області Юрій Олійник на підсумковій прес-конференції, присвяченій забезпеченню законності та правопорядку на місцевих виборах. Захід проводився спільно з координатором Громадянської мережі ОПОРА в області Тарасом Чмутом.

Загалом з початку виборчої кампанії поліцейські Житомирщини зареєстрували 140 повідомлень про події, пов’язані з виборчим процесом, причому до 25 жовтня – 102 повідомлення; у день волевиявлення - 36 повідомлень та ще 2 повідомлення наступного дня. За результатами їх перевірки відкрито 29 кримінальних проваджень та складено 38 адміністративних протоколів.

- Безпосередньо у день голосування поліція Житомирщини зареєструвала 36 повідомлень про порушення виборчого законодавства. За результатами проведених перевірок 25 жовтня відкрито 8 кримінальних проваджень та складено 5 адміністративних протоколів. Ще два кримінальні провадження поліцейські відкрили уже сьогодні, 26 жовтня, - зазначив Юрій Олійник.

Досудові розслідування розпочаті за низкою статей, передбачених у розділі правопорушень проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина КК України. Також нині триває перевірка за заявою у соцмережі одного з кандидатів на посаду Житомирського міського голови та уточнюється правова кваліфікація події.

Адміністративні протоколи у день волевиявлення поліцейські склали за ознаками правопорушення, передбаченого ст. 212-23 (Пошкодження, приховування, знищення свого виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі або винесення його за межі приміщення для голосування) Кодексу України про адміністративні правопорушення відносно жителів Бердичева, Житомира, Овруча та Радомишльського і Хорошівського районів.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА в області Тарас Чмут відзначив низьку підготовленість членів дільничних виборчих комісій, відсутність у них базових розумінь виборчого законодавства та складність процедури підрахунку голосів, що призводили до тих чи інших порушень або спроб маніпуляцій. Також він відзначив низьку явку виборців, зокрема за оцінками громадянської мережі в обласному центрі вона склала близько 28%.

- Маю зазначити, що поліція разом іншими правоохоронними органами та громадянською мережею ОПОРА спрацювали на «відмінно», - прокоментував начальник ГУНП області Юрій Олійник. – Поліція працювала на ефективну превенцію, зокрема були факти, коли вчасне прибуття правоохоронців у місця скупчення людей допомагало запобігти правопорушенням.

Наразі поліцейські продовжують працювати поблизу приміщень ДВК, де ще триває підрахунок голосів, а також охороняють виборчу документацію під час її транспортування до територіальних виборчих комісій. Забезпечується охорона і будівель, де працюють ТВК.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: