Майже у половині громадських колодязів виявили перевищення вмісту нітратів » Новини Житомира
 
 


Майже у половині громадських колодязів виявили перевищення вмісту нітратів

Автор: news_maker від 11-11-2021, 21:42, переглядів: 923


На території Житомирщини представники обласного лабораторного центру відібрали і дослідили на вміст нітратів 1 645 проб води. Перевищення нітратів виявили у 45 відсотках зразків.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла лікарка загальної гігієни Наталія Головченко.

За її словами, у Житомирі представники обласного лабораторного центру взяли 122 проби питної води у громадських колодязях та в приватному секторі. У 62 відібраних зразках води, що становить 51 відсоток, виявили перевищений рівень нітратів.

"Подекуди вміст нітратів складає більше 50 міліграмів на дециметр кубічний, внаслідок чого може виникнути водно-нітратна метгемоглобінемія, – каже Наталія Головченко. – Це захворювання є особливо небезпечним для вагітних жінок та дітей до трьох років. Необхідно не менше одного разу на рік проводити чистку криниць з подальшою дезінфекцією і робити лабораторні дослідження води".

Громадський колодязь на вулиці Дмитрівській, 10 забезпечує питною водою навколишні будинки приватного сектора. За словами житомирянки Владислави Присяжнюк, якістю води вона задоволена, бо комунальні служби періодично відкачують і чистять колодязь.

"Ми всією сім'єю користуємося водою з цього колодязя, – каже Владислава Присяжнюк. – Вода дуже смачна, ми вже до неї звикли. Часто приходять комунальні служби і роблять дезінфекцію".

Екологиня Руслана Валерко розповіла, як нітрати потрапляють у воду колодязів.

"Потрапляють нітрати у криничну воду з побутовими господарсько-стічними водами насамперед через облаштування самих криниць, тому що вони у нас в області дуже старі, – каже Руслана Валерко. – Також стоки надходять через стічні вигрібні ями, утримання худоби на подвір'ї, внесення мінеральних і органічних добрив під час сільськогосподарських робіт. Що потрібно робити: проводити дослідження води та облаштування і чистку криниць хоча б раз на рік. Обов'язковою має бути бетонна отмостка. Потрібно відкачувати воду і ліквідовувати тріщини між кільцями колодязя".

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: