Мешканцям області нагадують про відповідальність за знищення та продаж червонокнижних рослин і першоцвітів » Новини Житомира
 
 


Мешканцям області нагадують про відповідальність за знищення та продаж червонокнижних рослин і першоцвітів

Автор: news_maker від 5-03-2023, 20:19, переглядів: 229


Державна екологічна інспекція Поліського округу попереджає про відповідальність за знищення та продаж червонокнижних рослин, закликає громадян не купувати первоцвіт, адже це є порушенням законів України та правил торгівлі. Відповідальність за це несе не тільки продавець, а й покупець квітів.

Про це Суспільному розповів начальник відділу державного екологічного нагляду (контролю) природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Державної екологічної інспекції Поліського округу Андрій Бенчук.

За його словами, за один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 гривні, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 гривень (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 гривень (залежно від виду).

Андрій Бенчук каже, що найчастіше з рук на стихійних ринках продаються підсніжник, сон-трава, плауни, черемша (цибуля ведмежа), ялівець, конвалія звичайна, крокус.

"З кінця лютого вже проводиться і до травня триватиме посилений державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних рослин, – розповідає Андрій Бенчук. – Проводитимуться перевірки місць збору та збуту декоративних рослин під час перевезення на автошляхах".

За словами Андрія Бенчука, правопорушникам загрожує:

- відповідно до статті 88/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за незаконне придбання, збут та розповсюдження рослин передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 гривень;
- за ті ж дії, вчинені щодо об'єктів рослинного світу, які перебували в межах природно-заповідного фонду та занесені до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, передбачено накладення штрафу у розмірі від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин.

"Проте, як показує досвід, найефективнішим способом порятунку червонокнижних рослин залишається відсутність попиту. Якщо ніхто не буде купувати первоцвіти, то види, які зникають, вдасться зберегти", – наголосив Андрій Бенчук.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: