Історичний Київ: легенди Контрактової площі » Новини Житомира
 
 


Історичний Київ: легенди Контрактової площі

Автор: news_maker від 12-05-2023, 18:16, переглядів: 364


Без Контрактової площі та Подолу Київ неможливий. Контрактова площа – одна із найстаріших у Києві. Вона існувала ще за часів Київської Русі і до 19 століття вважалася центром столиці. Площа називалася і Олександрівською, і Червоною. Коли купці Києва почали укладати на ній торгові контракти – стала Контрактовою. Сайт "My-Kiev.com" дізнався, чому на Контрактовій площі можна було купити все, що завгодно, побачити Шевченка та Пушкіна, а також чому всі боялися потрапити на дошку боржників.

«Контрактовий ярмарок»: як у Києві торгували



Поділ спочатку був ремісничим та торговим районом Києва. Про це говорять назви кварталів: наприклад, Гончарі, Кожем'яки, Дігтярі.

Свою назву площа отримала від «Контрактового ярмарку», який відбувався тут щороку на початку лютого. Вперше вона пройшла у січні 1798 року. У дні ярмарку Київ пожвавлювався: сюди з'їжджалися місцеві та приїжджі купці та заможні люди. І з того часу щозими, два тижні поспіль на «Контрактах» торгували всілякими товарами. Ярмарок проводили взимку, оскільки в цей час було зручно діставатися Києва на санях з інших міст.

На «Контрактовому ярмарку» не лише торгували. Для задоволення та розваги приїжджих у дні ярмарку проводили маскаради, спектаклі, концерти, бали. Тут виступали і місцеві артисти, і зірки світової величини. Наприклад, піаніст Ференц Ліст, скрипаль Генрік Венявський, італійська опера та балет Мадрида та Варшави.

Березневі ярмарки



Коли з'явилася залізниця і дістатися «Контрактового ярмарку» стало простіше, ярмарок перенесли на більш теплу пору року – кінець лютого-початок березня. Тому на майдані, крім торгових наметів, почали з'являтися балагани та інші забави. Діти ходили на ярмарок, як на свято.

Для багатих і знатних людей ярмарок теж був своєрідною розвагою. На час ярмарку вони знімали номери у київських готелях, мешкали на квартирах у киян. Під час ярмарку ціни на житло злітали до неба. Навіть постійні наймачі знали, що на час ярмарку їм треба звільняти частину приміщень, щоби господарі в цей час могли підзаробити. Цей момент враховувався окремим пунктом у договорах оренди.

«Контрактовий ярмарок» дуже швидко став популярним. Він приваблювала до Києва нових мешканців, особливо дворян. Жити у Києві ставало не лише приємно, а й вигідно. А коли тут з'явилася залізниця, щоденна преса та телеграфний зв'язок, то «Контрактові ярмарки» втратили свою значущість у житті Києва. Вони перестали бути ексклюзивними та доходи продавців суттєво впали. Вартість проданих за ярмаркові дні товарів трохи перевищувала 200 тис. рублів. Це було вдесятеро менше, ніж у перші роки ярмарку.

Продовження читайте у розширеній версії матеріалу від Мій Київ. Ви дізнаєтесь, як будували Контрактовий дім, про найстаріший будинок на Подолі та як археологи тут працювали і що їм вдалося знайти.

Категорія: Новини компаній

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: