День працівників сільського господарства в Україні традиційно відзначається у третю неділю листопада. З цієї нагоди 13 листопада в Житомирському українському академічному музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги відбулися урочисті збори за участю керівництва області, що заразом ознаменовують і завершення сільськогосподарського року.
На головній сцені області були представлені 23 запашні короваї з зерна нового врожаю, зібраного на сільськогосподарських підприємства всіх районів Житомирщини. За доброю українською традицією, на знак поваги та вдячності за турботу про селян від імені працівників агропромислового комплексу області два таких короваї були вручені голові облдержадміністрації Сергію Рижуку та голові обласної ради Йосипу Запаловському, котрі прийшли привітати аграріїв краю.
Виступаючи на урочистостях, голова облдержадміністрації Сергій Рижук зазначив, що попри складі погодно-кліматичні умови, за темпами сільськогосподарських робіт Житомирщина випереджає минулорічні показники – індекс виробництва валової сільськогосподарської продукції за підсумками 10-ти місяців складає понад 106 %.
— Особлива увага цьогоріч зосереджувалася на вирощуванні основних сільськогосподарських культур, які, насамперед, забезпечують продовольчу безпеку області та держави, створюють експортний потенціал – яра та озима пшениця, жито, гречка, зернова кукурудза, картопля, овочі, цукрові буряки, хміль. Порівняно з минулим роком площі посіву зернових зернобобових культур Житомирщини збільшилися на 5 тис. га, круп’яних культур (гречка, просо) – на 2 тис. га, суттєво – на 55 тис. га збільшено площі зернової кукурудзи, соняшника – на 2 тис. га, сої – на 11 тис. га. Однак в області не лише розширено посівні площі, а й збільшено віддачу зернового поля. Врожайність зернових становить понад 40 ц/га. Загалом цього року ми виходимо на своєрідний рекорд – валовий збір зернових очікуємо у межах 1,75–1,8 млн тонн, – конкретизував Сергій Миколайович.
Так, за словами керівника Житомирщини, на сьогодні аграрії регіону вже зібрали понад 1 млн 400 тис. тонн зернових. Більше 400 тис. тонн збіжжя закладено на зберігання, а з початку року понад 500 тис. тонн – експортовано.
— У хлібоприймальних та сільськогосподарських підприємствах області формується сучасна інфраструктура, місткість зерносховищ складає понад 1303 тис. тонн, з них сертифікованих 588,7 тис. тонн. А за три останні роки в області побудовано сім сучасних елеваторів, місткістю до 300 тис.тонн – у Попільнянському, Овруцькому, Ружинському, Романівському та Чуднівському районах. Робота зі створення сучасної інфраструктури триває: нині будується сучасний комбікормово-елеваторний комплекс у с. Радчиця Овруцького району, розпочато будівництво такого ж комплексу в с. Оліївка Житомирського району. Згідно з ініціативи Президента України Віктора Януковича, наша область практично вийшла на рівень продовольчого самозабезпечення, – пояснив Сергій Рижук.
Запорукою ж успіху сільськогосподарської галузі Сергій Миколайович визначає копітку повсякденну працю численної армії аграріїв області – від механізатора, тваринника, спеціаліста до керівників галузі всіх рівнів:
— Сьогодні я із задоволенням називаю імена кращих із них, керівників агроформувань: Героя України Володимира Дідківського (ПАФ «Єрчики» Попільнянського району), Валентину Гальчук (СТОВ «Птахівник» Новоград-Волинського району), Леоніда Журавського (ПП „Велідницьке” Овруцького району), Володимира Пилипчука (СФГ ім. Мічуріна Ружинського району); комбайнерів Олександра Завального (ТОВ «Єлисейські поля» Романівського району); агрономів Анатолія Макарчука (ТОВ «Норинцівське» Народицького району), Максима Невмержицького (ТОВ «Райз Полісся» Малинського району), Олександра Петелюка (ПП «Миролюбівське» Житомирського району); водіїв Дмитра Платкіна (СГ «Дружба» Чуднівського району), Віктора Ташкевича (ПП «Миролюбівське» Житомирського району).
Участь в урочистостях також брали директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Дідківський, депутати рад усіх рівнів, голови місцевих рад, святкові делегації з усіх 23-х районів Житомирщини, кращі працівники сільськогосподарського виробництва та підприємств харчової та переробної промисловості.
Прес-служба облдержадміністрації