Реформування медичної галузі на Житомирщині » Новини Житомира
 
 


Реформування медичної галузі на Житомирщині

Автор: admin від 27-12-2013, 15:51, переглядів: 2 338

Реформування медичної галузі на Житомирщині


27 грудня в Житомирському інституті медсестринства відбулася колегія департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, присвячена підсумкам роботи працівників медичної сфери області.
За 2013 рік – час реформування медичної галузі – Житомирщині є чим пишатися. При плануванні виконання пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою на 67%, наша область досягла набагато кращих показників - 105%.
Уваги заслуговує й діяльність Житомирського перинатального центру, який є одним із кращих в Україні. Це сучасний лікувально-профілактичний заклад ІІІ рівня, в якому надається повний комплекс акушерсько-гінекологічної та неонатологічної допомоги, спрямованої на народження здорової дитини. Фахівці закладу обслуговують не лише жительок області, до Житомирського обласного перинатального центру зверталися породіллі з Харківської, Миколаївської та Сумської областей. За рік існування у перинатальному центрі відбулося 3807 пологів та народилося 3854 дитини. 27% із усієї кількості пологів на Житомирщині відбуваються саме в обласному перинатальному центрі, причому лише 5% становлять пологи без патологій, а натомість у близько 95% жінок – середня та важка патологія.
Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас наголосив на тому, що Житомирська область в числі перших включилася до процесу реформування сфери медицини. Так, 1 січня 2013 року було створено комунальну установу «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Житомирської обласної ради, який об’єднав всі відділення швидкої допомоги в регіоні. Було створено 4 територіальні округи з центрами в Житомирі, Коростені, Бердичеві та Новограді-Волинському, в яких розташовано підстанції «швидкої допомоги». За рік функціонування реформованої установи можна поговорити про результати – зменшення викликів на 40% (у порівнянні із 2012 роком на 120 тисяч викликів), поповнення автопарку «швидкої» з місцевого бюджету на 4 автомобілі класу В та на 2 автомобілі класу С. Адже до цього часу в області не було жодного реанімобіля – авто класу С. Відтепер знято питання нетранспортабельних хворих, реанімобілі обладнані всією необхідною медичною технікою для перевезення дорослого та дитячого населення у разі потреби до закладів третього рівня – обласних лікарень. Виконуючи завдання Президента України щодо стандартів часу доїзду до пацієнтів – 10 хвилин в межах міста та 20 хвилин в сільській місцевості, область має показник в межах міста – 77% та в сільській місцевості – 60%.
Під час засідання колегії голова обласної ради Йосип Запаловський подякував медичним працівникам за їх наполегливу та самовіддану працю на благо жителів Житомирщини. Йосип Антонович вручив високу нагороду обласного значення «Честь і слава Житомирщини» головному лікарю обласного медичного консультативно-діагностичного центру Валентині Дімовій.
Реформування галузі охорони здоров’я має на меті підвищення якості надання медичних послуг населенню, поліпшення стану здоров’я людей, медицина повинна бути доступною для кожного громадянина нашої держави. На цьому наголошує голова облдержадміністрації Сергій Рижук.
Житомирщина й у наступному 2014 році продовжуватиме активно впроваджувати реформування галузі медицини на теренах області. Так заплановано до відкриття довгоочікуваний кардіо-хірургічний центр на базі обласної лікарні. Крім того, будуть створюватися госпітальні округи. В області їх буде 9 з урахуванням відстані транспортування пацієнтів до медичних закладів.
Нагадаємо, що структурна реорганізація медичної галузі передбачає створення закладів охорони здоров’я нового типу – центрів первинної медико-санітарної допомоги, а також міжрайонних та міжміських госпітальних округів, реорганізацію системи надання швидкої медичної допомоги, створення університетських клінік. Центри ПМСД будуть створені в кожному сільському районі чи місті, вони включатимуть заклади загальної практики сімейної медицини, лікарські амбулаторії, ФАПи.
МОЗ України пропонує створити госпітальні округи в межах обслуговування 100-120 тис. жителів. У закладах округу повинно виконуватися щонайменше 300 оперативних втручань та прийматися не менше 400 пологів на рік. До складу таких округів входитиме багатопрофільна лікарня інтенсивної допомоги, заклади для проведення планового лікування, реабілітаційні центри, хоспіси, заклади медико-соціальної допомоги, консультативно-діагностичний центр, філії якого будуть розміщені в кожній адміністративній одиниці округу (місті, районі).

Реформування медичної галузі на Житомирщині

Реформування медичної галузі на Житомирщині

Реформування медичної галузі на Житомирщині

Реформування медичної галузі на Житомирщині

Реформування медичної галузі на Житомирщині

Реформування медичної галузі на Житомирщині

Реформування медичної галузі на Житомирщині

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: