У Житомирі знищують мережу комунальних аптек » Новини Житомира
 
 


У Житомирі знищують мережу комунальних аптек

Автор: news_maker від 17-05-2014, 12:24, переглядів: 1 742

У Житомирі знищують мережу комунальних аптек

КП «Фармація» закрила частину своїх аптек для того, щоб вижити. В кінці першого кварталу роботу припинили три аптеки і два аптечні пункти.
Про це журналісту Репортера Житомира розповів директор «Фармації» Олексій Ковтушенко.

«Така оптимізація підприємства є вимушеною. Ми зупинили роботу, бо в нас немає можливості наповнювати їх конкурентоздатним асортиментом», – прокоментував Ковтушенко.
Закриття аптек не збільшить прибутки підприємства, але, принаймні, зі зменшенням товарообігу кредиторська заборгованість не буде зростати. Рішенням сесії депутати міської ради виділили у цьому році для 15 аптек «Фармації» лише 300 тисяч гривень. При цьому на підприємство покладенні соціальні функції – безкоштовні рецепти для хворих окремих категорій. Натомість житомирські приватні аптечні мережі, у яких оборот сотні мільйонів гривень, не мають жодних соціальних зобов’язань. У комунальному підприємстві переконані, що якби по «соціалці» оголошували тендер, то швидше за все, крім «Фармації», ніхто не подавав би й документів. Наразі, навіть «Фармація» змушена призупинити обслуговування соціальних груп через відсутність коштів.
У декількох містах України – Донецьк, Луганськ, Полтава, подібні комунальні підприємства, отримавши підтримку влади і депутатів, створили потужну конкуренцію приватним аптекам. Чому ж у Житомирі комунальну мережу з дешевими ліками ігнорує нова влада? Останні місяці Ковтушенко ходить практично на всі постійні депутатські комісії як на роботу. Депутатів спочатку цікавив фінансовий звіт підприємства за 2013 рік, потім план на 2014 рік. Згодом вони почали наполягали на зменшенні кількості приміщень «Фармації». Зрештою на поповнення статутного фонду «Фармації» виділили всього-навсього 300 тисяч гривень, створивши підприємству умови, в яких воно змушене закривати аптеки. Крім соціальної функції, депутати не взяли до уваги, що у 2013 році підприємство сплатило понад 1 мільйон податків. Лише у пенсійний фонд відрахувало 600 тисяч гривень, до того ж забезпечує значну кількість робочих місць і виплачує у місяць близько 50 тисяч гривень заробітної плати.

Почувши, що «Фармація» через безвихідь закриває аптеки, житомирські депутати порекомендували Ковтушенку переглянути і ті, які залишилися, та закрити ще декілька. У такому розвитку подій можуть бути зацікавлені окремі житомирські депутати, яким "капає" з приватного аптечного бізнесу.
Доля приміщень, що звільнилися, поки що невідома. Частина тих самих зацікавлених депутатів виступають за те, щоб продати ці приміщення, чи здати їх в оренду.
Директор департаменту бюджету та фінансів Сергій Гаращук наголошує, що цього робити у такий кризовий час не можна. Від продажу місто нічого не заробить, тільки втратить комунальні приміщення у хороших місцях, а оренда, на його думку, згодом призведе і до приватизації.
Сам директор «Фармації» вважає, що такі приміщення можна використати під час проведення медичної реформи для відкриття сімейних поліклінік, а в них запустити невеликі комунальні аптечні пункти.
Для збільшення асортименту в аптеках «Фармації» і обслуговування безкоштовних рецептів треба інвестиції. А для цього потрібно, щоб влада першочергово приділяла увагу розвитку комунальних підприємств, а не спускала всю комунальну власність Житомира за безцінь.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: