На Житомирщині селяни продовжують боротися проти видобутку титанових руд » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині селяни продовжують боротися проти видобутку титанових руд

Автор: news_maker від 16-07-2014, 13:27, переглядів: 1 243

На Житомирщині селяни продовжують боротися проти видобутку титанових руд

Весь 2013 рік жителі Пилипович, Чайківки, Торчина та Борщева, що в Радомишильському районі боролися проти видобутку титанових руд на територій сіл, що призвело б до повного знищення населених пунктів та екологічної катастрофи в Поліському краї. Ще при владі Януковича вони змогли відстояти свої землі. Але вже сьогодні громади мусять знову ставати на захист сіл.

11 липня 2014 року на пасовище села Пилиповичі, яке є землями запасу, приїхала техніка і почала розорювати ґрунт. Люди оперативно зреагували: вийшли на поле, зупинили роботу тракторів та зажадали відповіді від влади.

В той же день зібрали депутатів Пилипівської сільської ради на позачергову сесію та представили відповідні документи. Від імені держави Головне управління Держземагенства в Житомирській області заключило договір оренди з фізичною особою згідно з яким передало в користування 42 0049 га на 49 років з правом субаренди за ціною 4 037 грн на рік. Варто зазначити, що грошова оцінка землі проведена не була. А датою укладення договору оренди зазначено 21 лютого 2014 року - криваві і страшні для України дні, коли на Майдані лилася людська кров, йшов дерибан земель.

- Як депутати сільської ради, так і селяни були обурені даним фактом. Землі віддані в оренду служать пасовищем для великої рогатої худоби пилиповців, а продаж молочних продуктів – єдиний дохід більшості сімей! Слід зазначити, що землі із запасу досі не отримали медики, вчителі які все життя жили і працювали в селі. Проте без відома громади їх віддали незрозуміло кому. Орендар запевняє, що хоче займатися вирощенням пшениці, проте коли йому запропонували взяти будь - які інші землі за територією села для обробітку, він категорично відмовився. В чому причина всім зрозуміло – на території орендованих земель розміщені поклади ільменіто – титанових руд! – говорить жителька Пилипович та депутат сільської ради Аліна Новіцька.

Селяни впевнені, якщо дане питання не вирішити, то вони не лише залишаться без пасовища і заробітку, але й не сьогодні – завтра землі передадуться в суборенду, і на їх території відкриють кар’єр, що стане початком знищення Пилипович та навколишніх сіл. Депутати селищної ради не проголосували на сесії за надання дозволу на оренду, а жителі села прогнали техніку з поля. Навколо даного питання об’єдналися громади сусідніх сіл і люди запевняють, що кістьми ляжуть на своїх землях, але нікому їх не віддадуть. Селян дивує, чому влада не хоче дати можливість їм жити і працювати на своїх споконвічних володіннях. Адже це право закріплено в статті 13 Конституції України – земля є об’єктом права власності Українського народу . Логічним є питання: чому землями, які знаходяться на території сільської ради, розпоряджаються не мешканці сіл?

Разом з цим президент Петро Порошенко взяв курс на розширення повноважень селищних громад, для того щоб люди відчули себе справжніми господарями на своїй землі. Але теперішня влада продовжує обмежувати селян в можливості користуватися тим, що їм по праву належить. На даний час громада написала звернення до Президента України, Генеральної прокуратури, Голови Верховної ради, Обласної ради та облдержадміністрації і сподівається, що дане питання вирішиться на користь селян.
На Житомирщині селяни продовжують боротися проти видобутку титанових руд
На Житомирщині селяни продовжують боротися проти видобутку титанових руд
На Житомирщині селяни продовжують боротися проти видобутку титанових руд

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: