У Житомирі запрацює громадський бюджет участі » Новини Житомира
 
 


У Житомирі запрацює громадський бюджет участі

Автор: news_maker від 3-03-2016, 08:35, переглядів: 1 286

У Житомирі запрацює громадський бюджет участі

Частина коштів міського бюджету йтиме на проекти, запропоновані самими мешканцями міста. Партиципаторний бюджет (бюджет участі) незабаром стартує у Житомирі. Про це йшлося під час ознайомчої зустрічі щодо впровадження у місті нового проекту - «Громадський бюджет – спільний успіх активних громадян та відкритої влади». Фундація польсько-української співпраці ПАУСІ вже реалізувала у містах України даний проект, метою якого є сприяння розповсюдженню нового механізму участі в Україні, використовуючи польській досвід у цій сфері.

Під час зустрічі з представники фундації ПАУСІ, фахівці виконавчих органів міської ради, представники органів місцевого самоврядування Бердичева та Черкас, громадських організацій обговорили принципи та механізми співпраці громадськості та міської влади у реалізації партиципаторного бюджетування. Експерт Паусі Кшиштоф Фільцек, заступник директора польсько-української фундації ПАУСІ Констянтин Плоський та заступник голови Координаційної ради з питань партиципаторного бюджету в м. Черкаси, директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Тетяна Харенко поділилися досвідом запровадження громадського (партиципаторного) бюджету в місті Черкаси.

За словами Миколи Костриці, директора департаменту економічного розвитку міської ради, у Житомирі вже створено Координаційну раду з питань партиципаторного бюджету. «Бюджет участі – це бюджет довіри, коли люди починають усвідомлювати, що я можу довіряти чиновнику, депутату, міськраді. Без довіри ми не побудуємо успішне суспільство. Не гроші головне, гроші – це інструмент. Головне – самоорганізація, підвищення довіри та активність громадян, - зазначив Микола Костриця.

Так, у рамках проекту пройде навчання представників органів місцевого самоврядування та громадських активістів з питань запровадження партиципаторного бюджетного процесу, буде розроблено та затверджено на сесії міську цільову Програму та Положення про громадський бюджет (бюджет участі) м. Житомира, організовано та проведено конкурс, визначено переможців. Мешканці Житомира отримають можливість вирішити важливі, на їх переконання, проблеми міста.

Довідково:
Методологія партиципаторного бюджетування («бюджет участі», «громадський бюджет») є формою прямої демократії та визначається як відкритий процес дискусії та прийняття рішень, в якому кожен мешканець населеного пункту має можливість подати власну пропозицію та шляхом голосування вирішити, в який спосіб витрачати частину місцевого бюджету.
Проект Фундації польсько-української співпраці ПАУСІ «Партиципаторний бюджет – можливості для підвищення громадської активності і встановлення належного партнерства з органами влади» ставить за мету сприяти розповсюдженню нового механізму участі в Україні, використовуючи польський досвід у цій сфері.
Зазначеним Проектом передбачається навчання посадовців міської влади, громадських активістів з питань методології запровадження партиципаторного бюджетного процесу, навчальні поїздки до Польщі, а також опрацювання та запровадження за допомогою українських та іноземних експертів моделі формування місцевих бюджетів за участю громадян у містах-партнерах Проекту.

У Житомирі запрацює громадський бюджет участі

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: