Два тижні 18 школярів з с. Товща Романівського району не відвідують заняття » Новини Житомира
 
 


Два тижні 18 школярів з с. Товща Романівського району не відвідують заняття

Автор: news_maker від 15-09-2016, 17:17, переглядів: 1 300

Два тижні 18 школярів з с. Товща Романівського району не відвідують заняття

У такий спосіб місцеві жителі протестують проти реорганізації місцевої школи до навчального закладу I ступеня. Відповідне рішення було прийняте Романівською райрадою ще наприкінці квітня. Подібним чином в області минулого року було оптимізовано 64 малокомплектні школи, а в поточному, щонайменше, два десятки. В Товщанській школі залишили працювати початкову школу – 18 учнів та 4 вчителів. Учням середніх та старших класів було запропоновано перейти вчитися до опорної школи в райцентрі або на вибір у двох сусідніх селах за 8 або 10 км. При цьому забезпечується підвезення дітей шкільним автобусом. Але батьки на цю пропозицію не пристали і наполягають на відновленні навчання у своєму селі, навіть блокували дороги на знак протесту.

Конфлікт вийшов на обласний рівень. Заступник голови ОДА Ярослав Лагута пояснює: процес оптимізації малокомплектних сільських шкіл є невідворотним і крім економії бюджетних коштів передбачає надання якісних освітніх послуг, для чого в кожному районі й створено опорні школи з належною базою: "Відповідно до чинного законодавства та планів у області відбувається процес оптимізації малокомплектних шкіл. Причина у фінансуванні та якості освіти. У таких маленьких школа не може йти мова про нормальний спортзал, комп’ютерний клас, нормальне опалення. Тому прийнята схема організації опорних шкіл. Вони отримали відповідне фінансування і більшість з них покращили свою матеріальну базу, забезпечення кабінетів спецобладнанням, проведена термосанація. Малокомплектні школи у селах по області ми переводимо у школи першого ступеня для маленьких дітей". Ярослав Лагута підкреслює, що спеціально створена комісія провела перевірку щодо обґрунтованості реорганізації Товщанської школи, і наголошує, що недопрацюванням районної влади стало те, що з сільською громадою вчасно не провели відповідної роз'яснювальної роботи: "Найбільша вада у досягненні компромісу, це, можливо, і є недостатня роз'яснювальна робота. Як на мене, запропонований варіант зі збереженням школи I ступеню і організацією підвозу дітей – це і є компромісний варіант. Стосовно фінансування будемо ще раз і ще раз пояснювати ¬– 100 тисяч грн. до кінця року недостатність фінансування, вона, начебто, може бути покрита. Але це не дасть вирішення питання з якістю освіти. Це ми, умовно кажучи, законсервуємо дітей в цих умовах, які не відповідають сучасному навчальному процесу".

Аби найбільш ефективно використати двоповерхове шкільне приміщення, в якому наразі діють лише молодші класи, управління освіти обладміністрації пропонує створити там навчально-виховний комплекс, адже в с. Товща зараз нараховується 16 дошкільнят. У свою чергу депутат обласної ради Олена Галагуза закликає не робити політики на дітях та негайно припинити «піаритись» на болючому питанні у ситуації з реорганізацією школи с. Товща, Романівського району. "Цю школу не закривають, лишаються молодші класи. Тобто, менші дітки – вони біля хати. Село Товща не так далеко знаходиться від Романова. І їм забезпечили автобус з безкоштовним перевезенням. До слова, старшокласників не зобов'язували, але їм, дійсно, влада надала безкоштовне харчування. Ви знаєте, що зазвичай це робиться для менших класів. А в даному випадку вже на стільки на зустріч пішли учням, щоб всім, дійсно, було комфортно".

Ситуація з навчанням старших учнів Товщанської школи досі не визначена. Керівництво області наполегливо радить батькам принаймні ознайомитися з умовами навчання в Романівській гімназії, після чого їх думка суттєво зміниться.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: