Як зробити паспортні послуги доступнішими для громадян? » Новини Житомира
 
 


Як зробити паспортні послуги доступнішими для громадян?

Автор: news_maker від 24-10-2016, 16:30, переглядів: 1 043

Як зробити паспортні послуги доступнішими для громадян?

Це питання, серед інших, обговорили учасники розширеного засідання колегії управління державної міграційної служби України в Житомирській області. Нині взаємодія служби з органами місцевого самоврядування спрямована на забезпечення повноважень центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) щодо прийому заяв та видачі документів. Цього року понад 600 посадових осіб виконавчих органів місцевого самоврядування пройшли навчально-методичну підготовку на семінарах з питань реєстрації місця проживання та ведення реєстру територіальної громади.
Загалом же, до ЦНАПів має бути передано 9 послуг, які раніше надавали органи міграційної служби. У цьому напрямку пройдено приблизно половину шляху, наголосив на колегії заступник голови Житомирської обласної ради Максим Вілівчук: "Фактично з 9 послуг наразі місцевими органами самоврядування та відповідними органами виконавчої влади надаються всього 4 послуги. Мова іде про послуги реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання та місця перебування громадянина. У той же час важливим і актуальним завданням є передача інших п'яти послуг, які користуються підвищеним попитом. Це, передусім, видача паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, документа дитини для виїзду за кордон". Поступово ЦНАПи мають стати фронт-офісами з оформлення документів. Для цього необхідне відповідне обладнання, сертифіковане приміщення та захищені канали зв'язку. Максим Вілівчук зазначив, що вартість такого обладнання для одного ЦНАПу складає 400 тисяч гривень. Питання фінансування наразі є складним і вирішувати його потрібно силами місцевих бюджетів.
Через недостатнє фінансування виникли складнощі і у забезпеченні функцій органів міграційної служби, обумовлених змінами законодавства України. Так, з 1 жовтня цього року міграційна служба зобов'язана видавати паспорти громадянина України для виїзду за кордон виключно з імплантованими чіпами для зберігання біометричних даних. Крім того, вони мають забезпечити можливість оформлення всім громадянам України паспортів у формі id-картки – починаючи з дітей, які досягли 14-річного віку. "На жаль виявилося, що держава не змогла забезпечити технічні можливості, а це – великі кошти для придбання відповідної апаратури. Вона є у нас в 9 підрозділах з 25. Але ми вже довели завдання до керівників всіх територіальних підрозділів, щоб вони це питання взяли під контроль, склали графіки. Але ж виходить так, що водночас мають отримати паспорти і 14-річні, і 15-річні, і 16-річні всі разом. Тож у першу чергу будуть отримувати 16-річні громадяни, щоб вони мали змогу подати відповідні документи для участі в ЗНО", – пояснив начальник обласного управління державної міграційної служби України в Житомирській області Олександр Радько. За його словами, відповідне обладнання має надійти в область до кінця листопада.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: