В Житомирській області почали обговорювати питання оптимізації інтернатних закладів » Новини Житомира
 
 


В Житомирській області почали обговорювати питання оптимізації інтернатних закладів

Автор: news_maker від 17-01-2017, 19:05, переглядів: 1 160

В Житомирській області почали обговорювати питання оптимізації інтернатних закладів

"Для початку необхідно досконально вивчити ситуацію та обмінятися думками, а вже потім приймати рішення", зауважив під час першого засідання робочої групи з оптимізації мережі інтернатних закладів заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута:
"Треба розібратися, в першу чергу, з визначеннями. Хрестоматійне поняття оптимізації – це є процес надання будь-чому найвигідніших характеристик та співвідношень. Отже, я одразу хочу розставити всі крапки над "і": ми сьогодні не зібралися з вами говорити про скорочення, зменшення, урізання, закриття – це те, про що прийнято думати, чуючи або бачачи поняття оптимізації".

Про необхідність об'єктивної оцінки мережі інтернатних закладів, потреб і можливостей області говорив перший заступник голови облради Сергій Крамаренко. За інформацією департаменту фінансів, в цьому році на утримання інтернатних закладів системи освіти з обласного бюджету необхідно виділити понад 99 мільйонів гривень. Ще 124 мільйони дає держава, але це виключно на заробітну плату педагогічних працівників. Станом на сьогодні коштів на весь рік не вистачить мінімум для двох закладів, яким розписали фінансування лише на вісім місяців. Кажуть, що це міра вимушена і в разі необхідності гроші будуть шукати, але настав вже час детально розібратися в системі і визначитися із доцільністю існування інтернатів в такій кількості і формі, як це є зараз.

Завдання не з легких, адже вихованці інтернатів в більшості своїй мають величезну кількість проблем як медичного, так і соціального характеру. З 17 інтернатних закладів – п'ять загальноосвітніх, 10 – спеціалізованих (в свою чергу, сім з них для дітей з вадами розумового розвитку) та два навчально-реабілітаційних центри. Частина закладів заповнені наполовину, а є такі, де вихованців більше, ніж передбачено місць. З деяких інтернатів після проведеної корекційної роботи діти йдуть до звичайних шкіл, а деякі стають для своїх вихованців домівкою на багато років. Тому підхід має бути індивідуальним і йти потрібно від інтересів дитини. Про це, зокрема, говорила заступник начальника управління фінансів виробничої і невиробничої сфери департаменту фінансів облдержадміністрації Оксана Трокоз:
"Критерієм, як на мене, має бути якісна освіта надана кожній дитині, яка буде переходити чи в загальноосвітню школу на інклюзію, чи в інший інтернатний заклад, чи просто повертатися в сім'ю, тому що дитина вже має умови для виховання і навчання в сім'ї. Треба, мабуть, сідати і дивитися по кожному навчальному закладу, що можна зробити конкретно з кожною дитиною".

Про конкретні критерії та пропозиції йтиметься вже на наступних засіданнях робочої групи. В будь-якому випаду, процес оптимізації дуже швидким не буде:
"Робоча група повинна економічно обґрунтувати дане питання, надати рекомендації. Ці рекомендації будуть внесені на профільну комісію з гуманітарних питань та на комісію з питань бюджету і комунальної власності. У випадку, якщо ці комісії теж нададуть позитивні пропозиції, питання буде винесене на президію обласної ради, яка прийме рішення, чи вносити його на сесію, чи не вносити. І, нарешті, вже сесія остаточно визначиться з питанням можливої оптимізації", – пояснив начальник управління майном виконавчого апарату облради Володимир Казьмірик.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: