Сесія облради вирішить скільки грибів і ягід можна збирати в лісах найближчі п'ять років » Новини Житомира
 
 


Сесія облради вирішить скільки грибів і ягід можна збирати в лісах найближчі п'ять років

Автор: news_maker від 14-11-2012, 13:16, переглядів: 2 024

Сесія облради вирішить скільки грибів і ягід можна збирати в лісах найближчі п'ять років

Скільки можна буде збирати грибів та ягід в лісах Житомирщини у найближчі п'ять років – про це стане відомо після найближчої сесії обласної ради. Вперше планується затвердити ліміти на побічне лісокористування (тобто, збирання грибів, ягід, лікарської сировини) не на рік, а на п'ять років. "Ми пішли на це, щоб полегшити роботу із заготівельниками", – каже перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Зарічний: "Наприклад, восени до нас уже звертаються заготівельники. Щоб виписати лісові квитки на т ой чи інший вид побічного лісокористування. І були такі випадки, що люди до нас звертаються, а у нас поки що немає затверджених лімітів. І ми вирішили, щоб спростити роботу в цьому напрямку, затвердити ліміти на п'ять років".

В такий спосіб лісівники турбуються про поповнення місцевих бюджетів і сподіваються на певний відсоток для лісових господарств: "Щоб ми вже без будь-яких затримок могли виписати лісовий квиток на заготівлю побічної лісової сировини і одразу щоб ці кошти надійшли до місцевих бюджетів і, звичайно, щоб потім частина цих коштів, як це передбачено розпорядженням голови облдержадміністрації, поступила в лісові господарства – на розвиток лісового господарства: в першу чергу, це відтворення, посадка лісу".

Між тим, каже Василь Зарічний, розпорядження голови облдержадміністрації про повернення лісгоспам половини коштів, отриманих від побічного лісокористування, виконують далеко не всі. Загалом же за останні п'ять років надходження місцевих бюджетів від використання побічних лісових ресурсів зросли з 25 тисяч до 800 тисяч гривень. І резерви ще є, переконані лісівники. Адже у порівнянні з Волинською та Рівненською областями Житомирщина ще не так "освоєна" заготівельниками, а ресурсів має не менше, ніж сусіди.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: