На Житомирщині є всі можливості для розвитку органічного землеробства » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині є всі можливості для розвитку органічного землеробства

Автор: admin від 25-04-2014, 15:18, переглядів: 1 706

На Житомирщині є всі можливості для розвитку органічного землеробства


У Житомирському національному агроекологічному університеті проходить ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Органічне виробництво і продовольча безпека». Захід відбувається під патронатом Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна» і в ньому беруть участь провідні науковці, аграрні товаровиробники, представники аграрних компаній, громадських організацій, які займаються питаннями розвитку виробництва, функціонування ринку органічної продукції та здорового харчування.
Виступаючи перед учасниками конференції, заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Євген Данкевич наголосив на тому, що розвиток органічного виробництва є надзвичайно важливим напрямком розвитку сучасного сільського господарства та має багато перспектив. Останніми роками у структурі посівних площ значно зростають обсяги вирощування енергомістких культур технічного спрямування, таких як кукурудза на зерно, соняшник, ріпак, соя, серед яких є багато генномодифікованих форм, що придатні лише для технічних цілей. Поряд із тим, значно зменшуються площі під культурами продовольчого напрямку (цукрові буряки, пшениця, жито, ячмень, гречка, овочі), що може викликати ряд проблем у сфері продовольчої безпеки. А вирощування монокультур призводить до порушення сівозмін та деградації ґрунтів. З огляду на це, надзвичайно актуальним є питання вирощування екологічно чистої продукції.
За словами Євгена Михайловича, на Житомирщині є всі можливості для розвитку органічного землеробства, чому сприяє ряд факторів. У першу чергу це високий інтелектуальний потенціал наукових співробітників Житомирського національного агроекологічного університету. Окрім цього, є успішне господарство «Галекс-Агро», яке вийшло за межі Новоград-Волинського району та розширює своє виробництво у Баранівському районі. Ще один зразок впровадження органічного виробництва – ТОВ «Поліся-Інвест» Володарсько-Волинського району, де за останні три роки налагоджено виробництво екологічно чистої рослинницької і тваринницької продукції. За прикладом цього підприємства у районі починають працювати і фермерські господарства, серед яких «Нива-Полісся» та селянсько-фермерське господарство Миколи Крижова. А в Брусилівському районі такі підготовчі роботи розпочато у товаристві «Вега-Агро», у Новоград-Волинському районі цим займаються на ПП «Поляна» та СТОВ «Оберіг», у Коростенському районі – це фермерське господарство «ВЕС».
Євген Данкевич звернув увагу на те, що на Житомирському Поліссі є землі, на яких тривалий час не використовуються мінеральні добрива та засоби захисту рослин. Науковці розробили спеціально для нашого регіону адаптивно-ландшафтні системи землеробства, що дозволяють вирощувати екологічну продукцію високої якості.
Резюмуючи, заступник директора департаменту агропромислового розвитку наголосив на перевагах органічного виробництва. Це, зокрема, створення нових робочих місць у сільській місцевості та розвиток сільських громад. Розвиток органічного виробництва варто запровадити у вирощуванні плодо-овочевої продукції та чистих кормів для годівлі тварин.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: