До кінця року в області планують сформувати ще 12 об'єднаних громад » Новини Житомира
 
 


До кінця року в області планують сформувати ще 12 об'єднаних громад

Автор: news_maker від 29-03-2018, 21:24, переглядів: 1 145

До кінця року в області планують сформувати ще 12 об'єднаних громад

Про це під час прес-конференції говорив директор Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування Василь Невмержицький. З його слів, наразі активізувалися процеси об'єднання в південних районах області – так, наприклад, на Бердичівщині тривають обговорення з приводу створення одразу трьох громад: Гришковецької, Скраглівської та Райгородоцької. У випадку позитивного рішення вже до кінця року територія Бердичівщини буде вся під об'єднаними громадами.
Такі ж перспективи має і Чуднівщина, якщо буде утворено Чуднівську та Вільшанську громади, а до вже існуючої Краснопільської громади доєднаються ще кілька населених пунктів. На вибори цієї осені збирається і Романівська об'єднана громада. Ініціювали об'єднання також в Андрушівці та Черняхівському районі.
Білою плямою поки що лишається тільки Ружинський район, де і досі не створено жодної громади. Головною причиною тому є конфлікти та непорозуміння всередині самої громади, каже Василь Невмержицький:
"Там немає порозуміння, насамперед, із сільськими головами. Існує певний конфлікт в самій Ружинській громаді. Ружинщина належить до південних районів – там, де родючі землі; де розвинене фермерство, бізнес. Вони не зацікавлені в цьому процесі і стопорять його. Їм невигідно об'єднуватися в одну велику громаду, тому що є свої певні інтереси. З одним сільським головою домовитися значно легше, ніж з радою громади, надто, коли прийняття рішень починає контролювати громадськість. Що ще дуже важливо – в Ружинському районі зараз вакантна посада голови райдержадміністрації. А ми знаємо, що інформаційно-роз'яснювальною роботою серед населення з питань об'єднання займаються, насамперед, саме районні державні адміністрації".

Нині на Житомирщині нараховується 46 громад, які охоплюють близько 60 % території області. До кінця року під громадами має бути вже 80 % територій. Рано чи пізно об'єднуватися доведеться всім, різниця лиш в тому, на яких умовах, зауважує радник з комунікації Житомирського центру розвитку місцевого самоврядування Дмитро Клименко.
"До 2020 року вся країна буде в об'єднаних громадах, і пересидіти не вдасться нікому. Є деякі громади, які думають: ми почекаємо, подивимося, як воно далі буде; в нас є гарний бюджет, і ми не будемо робити поспішних висновків. Ви маєте право чекати – процес поки що добровільний. Але в такому разі ви, по-перше, втрачаєте ресурс, а по-друге, вас все одно рано чи пізно змусять до когось приєднатися. Бо не може бути такого, що половина країни живе в умовах об'єднаних громад, а друга половина – ні".

Додамо також, що станом на сьогодні у Верховній Раді вже зареєстровано законопроект, який відкриває шлях до створення громад навколо міст обласного значення. У разі прийняття цього закону Житомир, Бердичів, Новоград-Волинський, Коростень та Малин також зможуть створити свої громади.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: