Чи потрібно платити за перевезення велосипеда в громадському транспорті Житомира? » Новини Житомира
 
 


Чи потрібно платити за перевезення велосипеда в громадському транспорті Житомира?

Автор: news_maker від 16-07-2018, 11:47, переглядів: 1 998

Чи потрібно платити за перевезення велосипеда в громадському транспорті Житомира?

У електротранспорті Житомира останнім часом доволі часто можна зустріти пасажирів з велосипедами. За їх перевезення кондуктори часто не беруть коштів, хоча є і винятки. Тому ми вирішили з'ясувати: Чи потрібно платити за перевезення такого великогабаритного вантажу?

Спершу варто звернути увагу на неоднозначність трактування Правил користування трамваєм і тролейбусом у містах України (Наказ Мінрегіонбуду № 329).
За словами юриста Максима Трикура, пише сайт «Асоціація велосипедистів Києва», пункт 5.7 цих Правил наділяє пасажирів правом безкоштовно провозити велосипед. Будь-яких обмежень не встановлюється.

Однак пункту 5.7 передує пункт 5.6, який забороняє провозити великогабаритні речі, окрім велосипедів, що складаються. Вочевидь, мається на увазі, що велосипед має бути у складеному вигляді.

Таким чином одне і те саме питання врегульоване двома нормами, які суперечать одна одній. Перша встановлює обмеження щодо складання велосипеда, інша це питання оминає. Така ситуація називається колізією права і потребує вирішення.

Перший принцип вирішення колізій – ієрархічний, за яким перевагу має правило, що міститься у акті вищого рівня. В нашому випадку обидві норми містяться в одному і тому ж акті, тому переходимо до другого принципу.

Другий принцип – темпоральний, за яким пріоритет віддається пізнішій нормі. В нашій ситуації ці норми містяться в одному акті і вважаються прийнятими одночасно, тому знову йдемо далі.

Третій принцип – змістовний, за яким спеціальна норма має перевагу над загальною нормою. Знов-таки, обидві наші норми стосуються питання провезення велосипеда, тому обрати якусь одну не видається можливим.

Таким чином, через недоліки юридичної техніки ми не можемо однозначно вирішити дане питання.

За словами заступника міського голови Дмитра Ткачука у Житомирі перевозити безкоштовно велосипед у електротранспорті можна тільки без переднього колеса. Така ж інформація розміщена у салонах тролейбусів, трамваїв та міських автобусів №53 та №53А. (Розділ "входить у вартість проїзду")

Чи потрібно платити за перевезення велосипеда в громадському транспорті Житомира?


Варто зазначити, що в правилах, які затверджувала міська рада в далекому 2001 році, та які розміщено в салонах тролейбусів, про безкоштовне перевезення велосипедів не сказано ні слова. А саме, в розділі «Пасажир має право» написано наступне: «перевозити безплатно ручний багаж розміром не більше 60х40х20 см, котів, дрібних звірів і птахів у клітках, дитячу коляску, санки, одну пару лиж.»

Чи потрібно платити за перевезення велосипеда в громадському транспорті Житомира?


Тож, варто вважати, що дане спірне питання наразі вирішене на місцевому рівні. Платити за перевезення ровера все ж прийдеться, якщо він не складений або з нього не знято переднє колесо.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: