Яке навантаження витримує швелер? » Новини Житомира
 
 


Яке навантаження витримує швелер?

Автор: news_maker від 6-11-2020, 15:09, переглядів: 1 286

Яке навантаження витримує швелер?

Швелер – це міцний металевий профіль, з П-образним перетином в поперечному розрізі. Саме складний перетин надає виробу міцність і стійкість до вигину і розтягування. Такі властивості швелера зробили його незамінним в будівництві. Сталеві балки з цього виду металопрокату є основою несучих конструкцій багатоповерхових споруд.

Швелер відноситься до числа найбільш затребуваних видів фасонного металопрокату, який активно використовується в промисловості і будівництві будівель. Завдяки малій металоємності і П-образному поперечному перерізу, він має високий рівень жорсткості, що забезпечує його широке застосування в зведенні приватних і багатоповерхових будинків, машинобудуванні, виготовленні металоконструкцій.

Особливості швелера

Основне завдання швелера полягає в рівномірному розподілі навантаження в спорудах різного типу. Залежно від впливу, що чиниться він в будь-якому випадку буде піддаватися вигину, однак цей вигин може бути як допустимим, так і критичним. При критичному вигині відбувається пластична деформація і подальше руйнування металоконструкції, тому при виборі швелера дуже важливо знати його граничну навантажувальну здатність.

Відповісти на питання, яке навантаження може витримувати швелер, однозначно не можна, оскільки цей показник залежить від широкого спектра параметрів:

- довжини прольоту;
- кількості швелерів, що укладаються поруч;
- розташування виробів (на стінці або на полицях);
- конкретного типу швелера (з похилими або паралельними поличками);
- розміру виробу;
- граничного вертикального прогину.

Для визначення навантаження при згинанні використовуються спеціальні формули, що дозволяють виконати розрахунок швелера з урахуванням його технічних характеристик. Обчислення здійснюються в кілька кроків:

- спочатку встановлюють згинаючий момент прокату: М = 9,81 х q х l2 / 8/1000, де l – це довжина виробу, q – розподільне навантаження;
- далі обчислюють момент опору перерізу: Wн = mХ 1000 / Ry; тут Ry означає опір металу за межею текучості (дані беруться з СНіПа).

На завершення порівнюють отриманий показник з теоретичним значенням в таблицях ГОСТу і вибирають найбільш підходящий розмір продукції.

З чого виготовляють швелер?

Основним матеріалом для виготовлення швелера є гарячекатана або холоднокатана сталь, сплав з чорних металів, а також алюміній. Найбільші навантаження витримують сталеві вироби. Асортимент швелера досить різноманітний, характеризується різними розмірами по ширині і довжині, а також за типами полиць (рівнополичний або нерівнополичний).

Вибір потрібного виробу проводиться по відстані між полицями, а також по їх висоті. За затвердженим стандартом ширина швелера становить 32 – 115 мм, висота полиць 50 – 400 мм, довжина коливається від 2 до 12 м. Важливу роль грає товщина стінок вироби, яка найчастіше становить 2 – 15 мм. Часто виробники йдуть на зустріч замовникам, відступаючи від загальноприйнятих ГОСТів, змінюючи стандартні розміри.

Завдяки великій міцності і, в той же час, малій вазі швелера, його застосування стало дуже поширеним в будівництві, машинобудуванні, вагонобудуванні, верстатобудуванні, а також в побуті. Сталевий швелер незамінний в спорудженні каркасних будинків, зміцненні вже існуючих старих конструкцій. Він є основним матеріалом в будівництві мостів.

Не обходиться без цього виробу і верстатобудування. Ці балки витримують вібраційні навантаження великих верстатів. Для правильного вибору швелера в будь-якій сфері застосування необхідно провести точні інженерні розрахунки, завдяки яким будь-які споруди знайдуть міцність, а люди – безпека. Великий вибір швелерів на сайті.

Категорія: Новини компаній

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: