На 92-му році пішов з життя суддя національної категорії з шахів Леонід Новофастовський » Новини Житомира
 
 


На 92-му році пішов з життя суддя національної категорії з шахів Леонід Новофастовський

Автор: news_maker від 2-03-2023, 21:12, переглядів: 407


На 92-му році пішов з життя Новофастовський Леонід Мойсейович людина-легенда, який все своє життя присвятив розвитку шахів на Житомирщині.

Відмінник народної освіти України, суддя національної категорії, тренер та керівник шахових гуртків ДЮСШ №1 та міського культурно-спортивного центру, мудрий наставник і просто чудова людина.

За понад 70 років педагогічного та шахового стажу Леонід Новофастовський виховав не одне покоління шахістів масових розрядів, серед яких чимало майстрів, у тому числі, й міжнародних, а також кандидатів у майстри спорту.

Народився Леонід Мойсейович у Чуднові, але через приналежність до єврейської нації його родина у 1941 році змушена була тікати з міста. Від переслідування нацистів вони переховувалися за межами України. У липні 1941 року мати Леоніда Новофастовського з двома малолітніми дітьми тікала з Житомира – подалі від війни. Сам він згадував, як вони сиділи один біля одного в ешелоні в майках і без взуття. Три з половиною роки родина переховувалася в різних областях Росії, переживаючи голод і холодні зими.

Леонід Новофастовський з дитинства мав здібності до шахів – у дев'ятому класі йому запропонували стати керівником шахового гуртка у палаці піонерів. У 1951 році вступив до історико-філологічного факультету Житомирського педагогічного інституту ім. Івана Франка та одразу очолив студентський фізкультурний колектив.

Після закінчення інституту працював у десятирічці в селі Карпівці Чуднівського району. Вчителював у школах Житомирського району, згодом працював інспектором шкіл цього ж району.

Вже у пенсійному віці працював у ДЮСШ № 1 Житомирської міської ради тренером – викладачем на шаховому відділенні та у міському культурно-спортивному центрі Житомирської міської ради.

За свою шахову кар’єру підготував 70 першорозрядників, 20 кандидатів у майстри спорту та 2 майстри спорту України. Сотні вихованців виконали масові розряди та більшість з них є членами збірних команд міста та області, як серед дорослих, так і у своїх вікових категоріях.

Провів у якості головного судді понад 200 міських, обласних та всеукраїнських змагань з шахів, серед яких великою популярністю на всеукраїнському рівні відзначалися турніри пам’яті Готовчиця та "Шахова юність Полісся".

З його ініціативи у 2009 році на базі підліткових клубів міського культурно-спортивного центру "Ровесник" і "Дружба" створено шахове об’єднання "Дебют". Як результат – зросла кількість дітей, які цікавилися шахами.

Леонід Мойсейович написав та видав кілька книг, у яких описав епоху розвитку та становлення шахів Житомирщини з середини 19 сторіччя до нашого часу.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: