У Житомирі забудовник не може здати будинок через закінчення строку дії оренди земельної ділянки » Новини Житомира
 
 


У Житомирі забудовник не може здати будинок через закінчення строку дії оренди земельної ділянки

Автор: news_maker від 6-03-2023, 21:34, переглядів: 302


У Житомирі інвестори житлового комплексу "Вернісаж" не можуть отримати квартири у новобудові. Будівництво розпочалося у 2007 році та призупинене 1 лютого 2022 року через закінчення строку дії оренди земельної ділянки.

Про це Суспільному розповів інвестор житлового комплексу "Вернісаж" Михайло Дацюк.

Михайло Дацюк придбав квартиру у житловому комплексі "Олвіта Буд" ще у 2008 році. Право власності на житло не отримав і дотепер.

"Моя квартира в цій половині, де все здано. Я там ремонт не робив, бо вже немає сенсу вкладатись. Просто стоїть "гола" квартира, як отримаю документи, то буду продавати. Потреби у ній більше немає. Ми ще у 2011 році побачили, що будівництва не буде. Пройшов усі суди і отримав позитивний результат, але досі не отримав кошти та і взагалі нічого не отримав", – каже Михайло Дацюк.

Земельна ділянка на якій розміщена багатоповерхівка належить Оліївській громаді. Договір оренди ділянки із забудовником "Олвіта буд" уклали у 2006 році, а у 2007-му компанія розпочала будівництво, але не завершила його. У 2018 році добудувати будинок взялося товариство "Ріел Смарт Білдінг".

За словами директора ТОВ "Ріел Смарт Білдінг", у будівництво гроші вклали 264 інвестори. Квартири люди отримають після того, як буде укладений договір оренди земельної ділянки.

"Два будинки з вересня 2021 року повністю готові. І ми намагалися їх ввести в експлуатацію, але отримали негативний відпис у зв’язку з закінченням терміну договору. Зараз 180 квартир у третій і четвертій секції готові до здачі і заселення людей. Друга секція ще на стадії готовності близько 80 відсотків", – каже директор ТОВ "Ріел Смарт Білдінг" Євген Горбась.

Оліївська сільська рада планує укласти новий договір оренди із забудовником.

"Ми не відмовлялися від продовження договору оренди землі. Договір закінчений у зв’язку з тим, що 1 лютого 2022 року закінчився термін дії на який він був укладений. Сьогодні у нас вже 3 березня 2023 року. Пройшло більше як рік. У кого будуть підстави для заключення договору не на конкурентних основах – з тим і укладемо договір. Тому намірів продати, тим паче якомусь іншому забудовнику вище вказану земельну ділянку, Оліївська сільська рада не має", – говорить секретар Оліївської сільської ради Борис Ткаченко.

Юрист Андрій Мітюлін каже, що забудовник має право на поновлення договору оренди земельної ділянки за трьох умов.

"По-перше, він повинен довести, що під час дії договору оренди він добросовісно користувався земельною ділянкою та виконував всі свої обов’язки за договором. По-друге, забудовник повинен довести, що після спливу договору оренди він продовжував користуватись земельною ділянкою. По-третє, забудовник має право на поновлення договору за умови відсутності заперечень з боку орендодавця проти поновлення договору оренди", – говорить юрист Андрій Мілютін.

Станом на сьогодні до здачі в експлуатацію у новобудові готові дві секції із восьми.

За словами заступника Оліївського сільського голови Артура Черниша, у пакеті документів, які надали представники компанії-забудовника для укладення нового договору оренди земельної ділянки не вистачає документа, який підтверджував би сам право власності на землю.

"Оліївська сільська рада просить, щоб забудовник надав пакет документів для того, аби украсти договір оренди. І це офіційно задекларували рішенням сесії. Є постанова суду, яка чітко скасувала реєстрацію на право власності. Постанова суду – це офіційний документ і його не можливо ігнорувати. Оліївська сільська рала офіційно згідно з рішенням сесії проголосувала за те, щоб звернутися до суду і відповідно вказати чи діє ця постанова суду чи ні. Якщо ця постанова не діє, то немає ніяких питань. Тоді Оліївська сільська рада включає інший алгоритм з приводу укладання договору про оренду землі", – каже Артур Черниш.

"Сьогодні вони знайшли новий, потрібний, на їхню думку, до цього пакету документ. Це роз’яснення рішень про скасування права власності. Хоча ці рішення не є виконаними. Про це свідчить чинне законодавство України. Чинного законодавства їм не достатньо – їм потрібно пояснення судді", – говорить юристка ТОВ "Ріел Смарт Білдінг" Вікторія Давидюк.

Нагадаємо, житомиряни 17 років чекають здачі в експлуатацію скандального довгобуду "Олвіта-Буд".



Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: