Борщ-батл у Кмитові: 12 громад змагались у приготуванні національної страви » Новини Житомира
 
 


Борщ-батл у Кмитові: 12 громад змагались у приготуванні національної страви

Автор: news_maker від 17-08-2024, 19:50, переглядів: 13


Третій рік поспіль у Кмитівському музеї образотворчого мистецтва поблизу Житомира, пройшли кулінарні змагання з приготування українського борщу. Цьогоріч у музейному борщ-батлі взяли участь представники 12 громад.

Про це Суспільному розповіла завідувачка Кмитівським музеєм образотворчого мистецтва імені Йосипа Дмитровича Буханчука Валентина Гурська.

За її словами, захід розпочався з вшанування пам’яті військовослужбовців які загинули захищаючи країну від російських військ.

"Сьогодні працівники музею готують традиційний борщ з копченими ребрами. Наш борщ здивує відвідувачів своїм смаком — з квасолею, копченими ребрами, пампушками, салом і часничком. Також готуємо помпеники — це картопля з квасолею та часником. Наші господині випікають пиріжки з сиром, налисники і солодкі коржі", — сказала Валентина Гурська.

Солдатський борщ із тушкованкою варили матері та дружини захисників України.

"Сьогодні ми представляємо пампушки з часником, бутерброди з салом, а також борщ, зварений на тушкованці. У борщі — все, що виросло на городі: часник, сало, цибуля. Дуже хотілося б, щоб наші діти могли скуштувати цей борщ... На жаль, цього вже не станеться. Ми продовжуємо допомагати армії, готуємо борщі та передаємо їх у шпиталі", — поділилася учасниця музейного борщ-батлу Надія Троцька.

Учасниця музейного борщ-батлу з Гришковецької громади Наталія Ященко розповіла, що вони готували автентичний білий борщ.

"Чому білий, тому що це старовинна автентична страва яку ми відтворили, вона зараз є нематеріальною, культурною спадщиною Житомирщини. А білий, тому що основний його інгридієнт заквашений цукровий буряк. До борщу ми пропонуємо пампушки, пиріжки з горохом, капустою, маком, яблуками, вишнями, сиром, а також рогалики зі згущеним молоком", — говорить Наталія Ященко.

Виступовицький борщ готувала поетеса Ольга Муженко. Вона приготувала два види борщу з різною капустою та написала вірш про цю страву.

"Готую сірий борщ наш традиційний та капусняк. Чому два різні борщі? Хоча складники майже однакові — гриби, м'ясо, картопля — різниця полягає в тому, як заготовлюється капуста. Для капусняка капуста шаткується, а для сірого борщу заготовлюється без моркви та інших овочів. Я хочу, щоб люди це розуміли, бо часто плутають ці страви. Ще я смажу свіжину, але цього разу не додавала її в борщ, бо не всі можуть їсти жирне. Зараз люди більше дотримуються дієтичного харчування, тому я приготувала легший варіант борщу, без зайвого жиру. Зазвичай свіжину додають у борщ для більш насиченого смаку, але цього разу я вирішила зупинитися на м'ясі, білих грибах і капусті з картоплею", — розказала Ольга Муженко.

А борщ сірий і капусняк У Виступовичах варили так. Полюбив цей борщ Федорович, Полюбив цей борщ Степан. І Федора, Міша, Гриша, Полюбив його Дем'ян. З Виступович борщ згадали І варили, як колись. Не забудем село рідне – Воно найкраще для нас всіх.

12 туристів з Вінниці вперше приїхали на борщ-батл у Кмитів, щоб приготувати подільський борщ з вишнями.

"Ми приїхали з Вінниці туристичною групою саме на цей фестиваль. Нам було цікаво не лише побачити захід, а й представити один із наших подільських видів борщу — з вишнею. На Поділлі є кілька різновидів цієї страви, але борщ з вишнею — це фактично наш фірмовий рецепт з Вінниці", — пояснив турист Олег Матюхов.

Присутні на заході куштували різні види борщу разом з українськими традиційними смаколиками.

"Найбільше мені сподобався борщ з грибами. Також пробувала білий борщ — це дуже стародавня страва, яку не всі готують. Він має свій унікальний смак," — поділилася Ірина, яка приїхала на борщ-батл з Києва.

"Я приїхала з Києва, хоча сама родом з Донеччини. Разом з мамою вирішили скуштувати чудовий борщ. Сюди варто приїхати всім, адже тут так багато різних варіацій борщу, що й не підозрюєш, що такі існують," — сказала Єлизавета, ще одна гостя борщ-батлу з Києва.

Олександр Нечаєв приїхав на борщ-батл з Житомира, розповів, що на цьому заході вперше.

"Сьогодні я вперше спробував білий борщ, який, як виявилося, має тисячолітню історію. Він дуже смачний і має незвичний смак. Також сьогодні можна скуштувати 12 різних борщів і вибрати найкращий. Особисто мені найбільше сподобався борщ із чорносливом. Це той самий борщ, який варять у мене вдома, і, можливо, тому він мені найближчий. Його солодкий смак, з відтінком чорносливу, повертає мене до домашніх страв. Загалом, настрій сьогодні просто чудовий", — поділився Олександр Нечаєв.

"Люди демонструють свої традиції, надбання та вподобання. Відбувається живе, невимушене спілкування,"— зазначив директор обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

Майстри народного мистецтва не тільки готували борщ, але й презентували свої вироби та проводили майстер-класи. Частина коштів від заходу піде на підтримку Збройних Сил України.














Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: