Як змінюється галузь охорони здоров’я області в умовах децентралізації » Новини Житомира
 
 


Як змінюється галузь охорони здоров’я області в умовах децентралізації

Автор: news_maker від 5-08-2016, 14:28, переглядів: 1 105

Як змінюється галузь охорони здоров’я області в умовах децентралізації

Реформа охорони здоров’я є процесом незворотнім, її концепція погоджена прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

Про те, як відбувається реформування охорони здоров’я на Житомирщині та що необхідно чекати від змін, – розповів начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас на колегії, яка відбулася 29 липня Житомирі.

«Якщо говорити про охорону здоров’я, то вона на сьогодні представлена у трьох виглядах: бюджетна, змішана (бюджетно-страхова) і страхова. Зрозуміло, що 49 стаття Конституції України передбачае надання безкоштовної, вчасної, якісної медичної допомоги у повному обсязі. Натомість державний бюджет не забезпечує галузь охорони здоров’я у повному обсязі. І саме цей дефіцит коштів викликає велике невдоволення як збоку надавачів, так і з боку споживачів медичних послуг. Тобто такий стан речей не задовольняє ні медиків, ні пацієнтів. Однозначно, що в системі охорони здоров’я потрібно навести належний лад, потрібно провести відповідну ревізію, визначити основні акценти та чітко визначити шляхи реформування та фінансування галузі», – зазначив Олександр Торбас.

Сьогодні багато говориться про страхову медицину. На останній колегії МОЗ України було представлено концепцію розвитку галузі, яку схвалили як медики, так і народні депутати на чолі з головою комітету Верховної Ради України Ольгою Богомолець.

Якщо дивитися на бюджетну, змішану та страхову системи охорони здоров’я, то для нашої країни більше підходить модель змішаної системи, при якій держава визначить пакет гарантованих медичних послуг, тобто частково гарантуватиме певний пакет медичних послуг. Такий підхід схвалюють медичні працівники. Тому сьогодні громадяни повинні знати, що має забезпечувати держава, страховий фонд та інші джерела фінансування, а що держава безкоштовно забезпечити не зможе.

Щодо перспектив галузі охорони здоров’я, то вона буде бюджетно-страховою. Вже до кінця поточного року у галузі охорони здоров’я мають відбутися перші конкретні кроки.

Первинна медична допомога насамперед передбачає створення центрів, розмежування фінансових потоків первинного і вторинного рівнів.

Протягом останнього часу чимало дискусій виникало щодо створення госпітальних округів (ГО). Наразі в області створено 4 госпітальні округи (Житомир, Коростень, Бердичів, Новоград-Волинський). Це контурна карта, оскільки на сьогоднішній день жодний ГО не має чітких кордонів. Досвід європейських колег свідчить, що межі ГО визначаться згодом, десь впродовж п’яти років.

Заплановано лікарні трьох типів: інтенсивного лікування, планового лікування і відновлювального лікування. МОЗ України у найближчий час розробить стандарти для лікарень цих типів.

Щодо створення об’єднаних територіальних громад (ОТГ): сьогодні не ліквідували дільничні лікарні, де замість них повинні працювати центри ПМСД з ліжками денного стаціонару. Єдиним законним та цивілізованим шляхом вирішення своїх проблемних питань є створення територіального об’єднання громадян. При ОТГ базовий фонд медичної субвенції спрямовується на громаду, яка визначає, скільки медичних ліжок буде функціонувати у їхній дільничній лікарні у вигляді стаціонарних ліжок цілодобового утримування. Або район повністю бере на себе утримання цих дільничних ліжок, або вони будуть скорочені. Та коли буде створена ОТГ, то вона візьме на себе їхнє утримання.

Первинний рівень медицини повинен перейти на страховий рівень. Державою передбачено, що оті 22% єдиного внеску до страхового фонду населення буде включати й відсоток на страхову медицину. Тобто для населення збільшення податків не буде.

На вторинному рівні розподіл буде відбуватися таким чином: частково за рахунок страхових коштів і частково за рахунок пацієнтів, або недержавних страхових компаній. Потрібно зауважити, що страхові компанії різного напрямку і Лікарняні каси залишаються. Є хронічні хворі, які будуть страхуватися іншими страховими компаніями. Тобто медичне страхування буде багатоджерельним.

На високоспеціалізовану медичну допомогу третинного рівня буде спрямовано частину страхових коштів і частину буде сплачувати пацієнт, або ж недержавні страхові компанії.

Ця нова модель насамперед дасть людям можливість чітко усвідомити, який базовий пакет медичних послуг вони гарантовано зможуть отримати; пройти диспансеризацію та медичні обстеження відповідно до стандартів надання медичної допомоги, враховуючи вікові зміни; стимулюватиме до здорового способу життя.

«На сьогоднішній день в області із 28 центрів ПМСД фунціонує 25. Створено 10 ОТГ, 3 центри (Тетерівський, Червоненський та Іршанський), – розповідає Олександр Торбас. – Ми радили поки не створювати в ОТГ центри ПМСД, оскільки це буде додаткове навантаження на адміністративно-господарчий апарат. В тих районах, де створилися ОТГ, аби не втрачати часу на отримання ліцензії, дозволу на роботу з наркотичними засобами, ми їм радили поки що користуватися центром ПМСД, який є в районі. В тих громадах, які виявили бажання та вже створили свої центри, це теж цілком нормальний варіант».

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації зазначає: «Дякую головам районних державних адміністрацій, керівникам органів місцевого самоврядування за всебічну підтримку у процесі реформування галузі охорони здоров’я та ще раз закликаю об’єднати наші зусилля на виконання пріоритетних завдань галузі та забезпечити населення області якісною і доступною медичною допомогою».

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: