За кілька днів в аптеках мають розпочати реалізацію препаратів за програмою "Доступні ліки" » Новини Житомира
 
 


За кілька днів в аптеках мають розпочати реалізацію препаратів за програмою "Доступні ліки"

Автор: news_maker від 10-04-2017, 16:28, переглядів: 1 067

За кілька днів в аптеках мають розпочати реалізацію препаратів за програмою "Доступні ліки"

Урядова програма "Доступні ліки" стартувала ще 1 квітня цього року, але затримка виникла в термінах надходження і розподілу державної субвенції на відшкодування вартості лікарських засобів між місцевими бюджетами.

В рамках цієї програми Житомирщина отримала майже 16,5 мільйонів гривень, які й були спрямовані на місця на сесії облради минулого четверга. Через два-три дні аптеки повинні розпочати відпускати ліки за цією програмою, висловив сподівання під час брифінгу із журналістами т.в.о.начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Віктор Лучків. Він пояснив, що не всі аптеки беруть участь в урядовій програмі, станом на сьогодні це лише 80 аптек по області. Відповідно на них буде вивішений логотип "Доступні ліки".

До переліку препаратів внесено 157 найменувань від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми. З них 23 можна буде отримати безкоштовно, за решту потрібно буде доплачувати певні суми. Як вираховувався відсоток доплати пояснив заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута:

"Суть в чому. Є діюча речовина, яка є основою будь-якого лікарського засобу. За індикативною ціною вираховується мінімальна вартість препарату з певною діючою речовиною, відтак препарат мінімальної вартості коштує стільки-то. Базовий рівень держава компенсує і гарантує. Далі вибір за пацієнтом. Є перелік, ця величина компенсації може відрізнятися".

Щоб отримати ліки за урядовою програмою, людина має звернутися до лікаря і отримати рецепт. І якщо зазвичай лікар вписує туди назву препарату, то в даному випадку до рецепту вносять діючу речовину, яка є в основі препарату, пояснює Віктор Лучків:

"Рецепт виписує в діючій речовині, а не назва і не фірма виробник. Людина заходить в аптеку і фармацевт, наприклад, говорить: "по даному випадку є п’ять чи шість препаратів з цією діючою речовиною. Два з них будуть відшкодовуватися повністю, за інші препарати потрібно буде доплатити різні суми".

Список ліків, які сьогодні підпадають під дію урядової програми, розміщений на сайті обласного управління охорони здоров'я. Там само буде поданий і перелік аптек Житомирщини, де можна обміняти рецепт на ліки. Якщо ж пацієнт бажає придбати ліки, не маючи рецепта, – він може це зробити у будь-якій аптеці. Але тоді потрібно буде оплатити повну вартість препарату.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: