Міжнародний літературний конкурс у Бердичеві відзначив перший ювілей » Новини Житомира
 
 


Міжнародний літературний конкурс у Бердичеві відзначив перший ювілей

Автор: news_maker від 22-12-2017, 14:49, переглядів: 936

Міжнародний літературний конкурс у Бердичеві відзначив перший ювілей

У Бердичеві підбили підсумки міжнародного літературного конкурсу "В городе Бердичеве". Як все відбувалося, побачили і показали журналісти телекомпанії ВІК. За п’ять років, відколи керівник ГО "Добра справа" Юрій Балюк взяв на себе місію вшанування славетного земляка Василя Гроссмана шляхом надання можливості усім охочим взятися за перо та залишити слід у літературі, головні умови й правила конкурсу залишилися незмінними. До участі приймалися невеличкі оригінальні оповідання й новели українською та російською мовами, тематично пов’язані з містом. Хто автор того чи іншого твору, члени журі не знали – їм відсилали лише тексти із номерами. Оцінювали за 12-бальною системою. Організатор конкурсу Юрій Балюк розповів, що члени журі, передусім, звертали увагу на якість:
"Члени журі вимагають якість. Це є, думаю, закономірним явищем, нормальним і адекватним для п’ятого року. На відміну від попередніх років роботи були дещо слабші. Менше експериментів, відчувалося, що дехто із учасників намагається повторити успіх попередніх авторів. Але все-таки робота журі, розрізненість складу, дистанційне опрацювання робіт і суб’єктивна оцінка, яка в саму першу чергу вимагалася від кожного члена журі, дала об’єктивний варіант".

З 28 надісланих робіт журі обрало трьох переможців, які за набраними балами суттєво випередили конкурентів. Багато чекала від конкурсних творів одна з членів журі, Олександра Уралова, науковий співробітник столичного Центру юдаїки. Каже, що не розчарувалася:
"Учасники й учасниці виявили неабияке знання своєї історії. Я помітила, що є така певна тенденція до літературної гри, до вказування певних місць. Якщо деякі оповідання взяти, то ними просто можна екскурсії водити. Мені здається, що були авторки й автори, які цілком розуміли, що вони роблять, для чого і тоді зразу читалося доволі виважено. Були оповідання, в яких нарратор і автор зливалися і тоді мені було доволі важко оцінювати".

Найбільшу кількість балів в конкурсі "В городе Бердичеве-2017" набрав "Пиріжок із горохом" авторства вчительки зарубіжної літератури з Голої Пристані Ольги Чабанової. ІІ місце посів журналіст з Олександрії Юрій Яструб з оповіданням "Коли Бог полишає власну паству". Обидва автори-переможці не змогли бути присутніми на нагородженні. А володарка третього місця, письменниця з Броварів Наталія Гук до Бердичева приїхала. Це був її другий візит до міста і журналістам вона розповіла, що під час першого приїзду в Бердичеві йшов дощ. Але свій особливий настрій Бердичів їй таки,передав. У відповідь пані Наталія написала оповідання "Дарунок для Міста… і для себе", здобувши ним почесне ІІІ місце:
"Можливо, я не знаю досконало історії міста, але мені захотілося дати свої враження. Я дуже позитивна людина і мені хочеться, щоб в наші часи і в нашій країні було якнайбільше саме позитиву. Не безглуздих веселощів, а здравого сенсу, наснаги до життя і наснаги до творчості. І щоб все це перемагало всі ті біди, всі ті лихі речі, які у нас існують".

Додамо, що цього року серед конкурсантів було всього двоє бердичівлян. А до Антології V Міжнародного літературного конкурсу "В городе Бердичеве" увійшли сім оповідань. Компанію кращій трійці у ній склали оповідання родом із Житомира, Миколаєва, Дніпра, Дрогобича.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: