Контроль за дотриманням трудового законодавства - один із основних напрямків діяльності Територіальної державної інспекції з питань праці у Житомирській області » Новини Житомира
 
 


Контроль за дотриманням трудового законодавства - один із основних напрямків діяльності Територіальної державної інспекції з питань праці у Житомирській області

Автор: news_maker від 2-11-2012, 19:17, переглядів: 3 174

Контроль за дотриманням трудового законодавства - один із основних напрямків діяльності Територіальної державної інспекції з питань праці у Житомирській області

Контроль за дотриманням трудового законодавства, у тому числі щодо своєчасної виплати заробітної плати на суб'єктах господарювання всіх форм власності - один із основних напрямків діяльності Територіальної державної інспекції з питань праці у Житомирській області. Посадові особи інспекції з питань праці входять до складу робочих груп разом із представниками Пенсійного фонду та Державної податкової адміністрації, що створені з метою забезпечення трудових прав працівників, легалізації заробітної плати та зайнятості населення. На підставі погодженої представниками робочої групи інформації здійснюються спільні перевірки з питань дотримання роботодавцями чинного трудового законодавства.
З початку 2012 року державними інспекторами праці проведено 1179 перевірок додержання законодавства про працю на 1087 підприємствах, установах та організаціях.
За результатами перевірок складено та передано до суду 775 протоколів про адміністративні правопорушення.
За невиконання законних вимог посадових осіб Держпраці України щодо усунення виявлених порушень законодавства про працю державними інспекторами праці винесено 21 постанова.
Загалом до адміністративної відповідальності притягнуто 796 керівників підприємств-порушників законодавства про працю.
Крім того, державними інспекторами праці внесено 303 подання керівникам підприємств, установ та організацій про притягнення посадових осіб, за порушення трудового законодавства, до дисциплінарної відповідальності.
65 матеріалів перевірок передано до правоохоронних органів для вжиття заходів прокурорського впливу.
З початку 2012 року державними інспекторами праці проведено 172 перевірки на 153 підприємствах-боржниках із виплати заробітної плати.
За результатами перевірок підприємств - боржників державними інспекторами праці складено та передано до суду 135 протоколів про адміністративні правопорушення, винесено 10 постанов за невиконання законних вимог посадових осіб.
Загалом до адміністративної відповідальності притягнуто 145 посадових осіб підприємств-боржників. Загальна сума накладених судами та державними інспекторами праці штрафних санкцій становить 44 тис. гривень.
В ході перевірок підприємств - боржників із виплати заробітної плати внесено 52 подання власникам про притягнення винних посадових осіб до дисциплінарної відповідальності, а також 43 матеріали перевірок передано до правоохоронних органів для вирішення питання про притягнення порушників трудового законодавства до кримінальної відповідальності.

Під час проведених перевірок виявлено 4320 порушень трудового законодавства. Системний характер носять такі правопорушення :
невиплата заробітної плати два рази на місць, невчасний розрахунок при звільненні, не нарахування при звільнені компенсації за невикористану відпустку, не нарахування індексації заробітної плати, не нарахування компенсації при виплаті заборгованої заробітної плати, не ознайомлення працівників з наказами при прийнятті, не забезпечення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та відповідно бухгалтерського обліку витрат на оплату праці.

На вимоги державних інспекторів праці підприємства-боржники погасили
заборгованість із виплати заробітної плати на суму 11136,3 тис.грн., тобто підприємства, установи та організації повністю чи частково розрахувалися з 6257 працівниками.

Серед підприємств - порушників по заробітній платі є:


На одному з підприємств Чуднівського району в вересні місяці заборгованість по заробітній платі становила 18,2 тис. грн.(2 МФОП), при цьому мали місце порушення ст. 15 Закону України «Про оплату праці» в частині виплати заробітної плати в першочерговому порядку. Встановлено, що підприємство мало реальну можливість виплати заробітної плати, проте в порушення вимог діючого законодавства, грошові кошти підприємства спрямовувались на господарські потреби підприємства, а на виплату заробітної плати спрямовувалось близько 20 % наявних на рахунках коштів.
Мало місце порушення вимог ст. 116 КЗпП України в частині не проведення розрахунку зі звільненими працівниками.
За результатами перевірки внесено припис на усунення виявлених правопорушень, складено та передано до суду протокол про адміністративне правопорушення за ч.1 ст. 41 КУпАП.

Перевіркою, проведеною на одному з підприємств м.Житомира, установлено, що в червні місяці заборгованість по заробітній платі перед працівниками становила 194,2 тис.грн. (приблизно 16 МФОП).
В порушення вимог ст. 34 Закону України «Про оплату праці» та Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв'язку із порушенням строків їх виплати, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 року № 159 при виплаті заборгованої заробітної плати не нараховувалась та не виплачувалась компенсація заробітної плати.
В порушення вимог ст. 116 КЗпП України не проводився остаточний розрахунок зі звільненими працівниками в день їх звільнення із обов'язковою виплатою належних їм сум.
Мало місце порушення ст. 15 Закону України «Про оплату праці» в частині виплати заробітної плати у першочерговому порядку.
За результатами перевірки внесено припис на усунення виявлених правопорушень, складено та передано до суду протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 41 КУпАП.
Під час проведення перевірки на комунальному підприємстві розташованому в м.Бердичів, заборгованість по заробітній платі становила 18,4 тис. грн. Порушення строків розрахунку підтверджувалось відносно 9 працівників.
В порушення ст. 107 КЗпП України не забезпечено нарахування та відповідно виплату за роботу у святкові дні сторожам та касирам підприємства за 2012р., що призвело до недоотримання заробітної плати, на суму понад 870 грн.
Мало місце порушення вимог ст. 15 Закону України «Про оплату праці» в частині виплати заробітної плати у першочерговому порядку.
За результатами перевірки внесено припис на усунення виявлених правопорушень, складено та передано до суду на керівника та головною бухгалтера 2 протоколи про адміністративне правопорушення ч.1 ст. 41 КУпАП.
Контроль за дотриманням трудового законодавства - один із основних напрямків діяльності Територіальної державної інспекції з питань праці у Житомирській області

Контроль за дотриманням трудового законодавства - один із основних напрямків діяльності Територіальної державної інспекції з питань праці у Житомирській області

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: