У трьох інтернатах Житомирщини проводять моніторинг дотримання прав дітей » Новини Житомира
 
 


У трьох інтернатах Житомирщини проводять моніторинг дотримання прав дітей

Автор: news_maker від 21-04-2019, 22:42, переглядів: 747

У трьох інтернатах Житомирщини проводять моніторинг дотримання прав дітей

Житомирщина першою в Україні розпочала процес деінституціалізації, основним завданням якої є розвиток та виховання дітей у родині. До 1 червня фахівці проводять оцінювання 3 інтернатів в області та моніторять, як дотримуються права дітей у сім’ї та закладі.

Про це повідомила начальник управління освіти і науки ОДА Лариса Шевчук, 15 квітня.

За її словами, цьогоріч таке оцінювання проходитиме у 3 закладах – Романівському дитячому будинку-інтернаті, Ушомирській загальноосвітній школі інтернат, Довбиській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті.

«Відповідно до спільного розпорядження голів ОДА та облради до 1 червня ми маємо провести моніторинг дотримання прав та інтересів дітей, які перебувають в інтернатних закладах. Наразі проходять співбесіди між фахівцями комісій та дітьми, і батьки про це мають бути попереджені керівниками закладів. Щотижня психологи працюють із 10 дітьми, аби подивитись, яка ситуація в сім’ї, в закладі, наскільки їй комфортно чи некомфортно. Медичні працівники перевіряють, чи правильно встановлений діагноз, чи потрібні ще обстеження. Представники соціальних служб їздять по сім’ям, дивляться, чи є проблеми у родині, чому дитина пішла в інтернат і які послуги потрібно створити у громаді для того, щоб залишитись у родині. Тобто з різних сторін проводимо моніторинг», – розповіла Лариса Шевчук.

Начальник управління додала, що у складі комісій працюють фахові спеціалісти: «Із дітьми працюють кращі фахівці області. Вони проводять незалежне оцінювання. Для прикладу, у Довбиському інтернаті зараз працює 18 фахівців».

Лариса Шевчук запевнила, що найголовніше у процесі оцінювання – це в майбутньому сформувати перелік послуг, які мають бути створені для дітей.

«Ми зараз дивимось умови кожної дитини у сім’ї, закладі, громаді. Адже для того, аби дитина знову жила вдома, потрібно створити спеціальні послуги. Якщо за станом здоров’я дитина може навчатись у школі, то потрібно створити групу продовженого дня, 3-разове харчування тощо. Після моніторингу кожна служба надає висновки щодо того, які послуги в яких громадах потрібно створити. І ці дані будуть оприлюднені. Але рішення, де навчатиметься дитина, прийматимуть саме батьки. Зараз ми тільки дивимось та перевіряємо, наскільки дотримуються права дітей у родині, в інтернаті», – підкреслила вона.

Під час роботи із кожним вихованцем проводять індивідуальну роботу на визначення особистих потреб конкретної дитини. У разі якщо сім’я не може створити відповідні умови для виховання дитини, будуть підшуковувати альтернативні форми сімейного виховання – патронатне виховання, створення малих групових будинків тощо.

Нагадаємо, що в області реформа інтернатних закладів розпочалася з:

• аналізу існуючої мережі закладів інституційного догляду дітей;
• оцінки забезпечення прав дітей;
• створення та затвердження регіонального плану реформування системи інституційного догляду та виховання дітей;
• формування регіональних команд та підготовка їх до впровадження вищезазначеної стратегії;
• розроблення навчальних програм для підготовки та перепідготовки фахівців, зокрема тих, які працюють із дітьми з інвалідністю.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: