На "Електровимірювачі" запрацювали нові творчі майстерні » Новини Житомира
 
 


На "Електровимірювачі" запрацювали нові творчі майстерні

Автор: news_maker від 31-07-2021, 21:29, переглядів: 1 640

На "Електровимірювачі" запрацювали нові творчі майстерні

На підприємстві "Електровимірювач" у Житомирі відкрили нові творчі майстерні, де усіх охочих навчають реалізовувати власні ідеї і давати старим речам нове призначення. Про це Суспільному розповіла співорганізаторка проєкту Віта Базан.

За її словами, в Україні немає аналогів такої експериментальної школи, як у Житомирі.

"Крім того, ми таким чином створили точку входу на завод, адже до цього "Електровимірювач" був великим об’єктом в центрі міста, до якого взагалі не було доступу людям. Завдяки таким майстерням ми перетворили завод на місце, куди можна приходити працювати, творити, організовувати події, пов’язані з креативною творчістю, виробництвом та електронікою. Приміром, одна з вправ, яку робили наші учасники – розбирання приладів до найдрібніших деталей. Це потрібно для розуміння того, з чого створені предмети, якими ми часто користуємося, не знаючи при цьому, як вони влаштовані", – говорить Віта Базан.

На навчання в творчих майстернях житомирського "Електровимірювача" приїхали 16 учасників з різних міст України.

Ерех Соу, який є учасником експериментальної школи предметного дизайну, приїхав до Житомира з Одеси. Каже, що цікавиться звуком і експериментує з ним уже понад 20 років.

"Я працюю над створенням інструменту, на якому планую зіграти. Те, що я зараз тримаю в руках, – це комплексний пристрій, призначений для того, щоб працювати зі звуком, який виходить. Цей пристрій можна використовувати разом з таким самими або іншими пристроями. Також ньому можна зберігати музичну інформацію", – каже Ерех.

Киянка Анастасія Лопатюк займається декоруванням інтер’єрів та створює різні речі з використаних предметів та матеріалів. Жінка показує сумку, яку зробила власноруч.

"Як бачите, центральна частина сумки – це пакет з написом "Україночка", – говорить Анастасія. – Цей пакет я взагалі знайшла на вулиці – він лежав на асфальті. Для ручок я використала спресовані кришечки від пляшок. Основну частина сумки складає чорна стрейчплівка. Я нашарувала всі ці пакети і сплавила. Така у мене була задумка. У школі предметного дизайну для мене основне завдання – осягнути, як це все можна поєднувати і перетворювати у ось нове".

Ще одна робота Анастасії, яку вона створила під час навчання у експериментальній школі дизайну – кейс, зроблений зі старого ящика, який вона знайшла на складі.

"В цьому кейсі є два зручні відсіки, куди вільно можна складати різні речі. Це місце для прикрас, які я роблю з електродеталей, які є на заводі. Це різні неліквіди – резистори, конденсатори, старі електронні плати", – розповідає дизайнерка.

За словами керівника підприємства "Електровимірювач" Андрія Чибуровського, їхні інженери допомагають учасникам творчих майстерень.

"Вони вчать їх працювати з обладнанням та матеріалами, навчають технікам монтажу з різними елементами. Для того, щоб виготовити якийсь новий продукт, потрібно зробити 10 чи 50 експериментів. Не зробивши їх, не досягнеш результату. І наша задача – дати цим людям можливість експериментувати", – каже керівник "Електровимірювача".

Проєкт реалізовується за співфінансування підприємства "Електровимфірювач" та Організації Об’єднаних Націй. Загальна його вартість – півтора мільйона гривень.

У часи Радянського Союзу на підприємстві розробляли наукові технології, виготовляли синтезатори, електробаяни та пристрої для створення звуку. Влітку 2020 року у Житомирі на підприємстві "Електровимірювач" запрацював новий публічний простір – там вирішили запустити проєкт трансформації заводу у підприємство винахідників.



На "Електровимірювачі" запрацювали нові творчі майстерні
На "Електровимірювачі" запрацювали нові творчі майстерні
На "Електровимірювачі" запрацювали нові творчі майстерні
На "Електровимірювачі" запрацювали нові творчі майстерні
На "Електровимірювачі" запрацювали нові творчі майстерні
На "Електровимірювачі" запрацювали нові творчі майстерні

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: